Het complete paleokookboek

Boekreview: Het complete paleokookboek

  Het complete paleokookboek “Deze 30 dagen zullen uw leven veranderen! Als u het volhoudt, zult u een heel nieuw bewustzijn voor gezonde voeding hebben gekregen. Het gaat om uw lichaam en uw gezondheid. En het zijn maar 30 dagen!”

Zo vangt het voorbereidingshoofdstuk van ‘Het complete paleokookboek’ aan. Een flinke belofte, maar uit ervaring weet ik dat het kan. Auteur Nico Richter geeft in dit boek tips en recepten om zo goed mogelijk te beginnen aan een nieuw eetpatroon, want dat is wat hij beoogd te bereiken voor de lezer; “Paleo is geen dieet maar een bewuste voedingswijze”.

In de eerste 41 pagina’s wordt uitgebreid ingegaan op een paleo voedingswijze, je vindt er geen wetenschappelijke onderbouwingen, maar wel achtergrondinformatie, praktische informatie en tips. Daarna volgen de recepten. Het zijn veel recepten, ruim 100, en naast dat ze er goed uitzien zijn ze makkelijk te bereiden en komen er gelukkig weinig bijzondere (lees: dure of moeilijk verkrijgbare) ingrediënten in voor. Erg prettig vind ik dat. De ingrediënten voor de recepten zijn vrijwel allemaal in de buurtsuper te vinden (m.u.v. grasgevoerd vlees of wildgevangen vis). Een enkele keer wordt er gebruik gemaakt van een exotisch ingrediënt als vissaus of currypasta, maar zelfs dat is tegenwoordig goed verkrijgbaar bij de blauwe winkel zoals mijn dochter die noemt.

Ondanks dat het niet altijd even vlot geschreven is en sommige woorden (of zinsopbouwen) iets te letterlijk vertaalt zijn uit het Duits (zoals noedels, wij zouden in het Nederlands pasta zeggen), is het een prima naslag- of basiswerk voor paleo newbies. Het boek heeft een rustige opmaak en de foto’s zijn mooi van kleur en hebben een rustieke uitstraling.

Goede opbouw

Tussen de ontbijtrecepten vind je recepten voor smoothies, pap, pannenkoeken, maar ook een hartig ontbijtpannetje. Alles natuurlijk graan- peulvrucht- en zuivelvrij en er wordt hooguit wat bijgezoet met honing. Er is een apart hoofdstuk voor eigerechten, leuk! I love eieren! Verder vind je hoofdstukken met groentegerechten, salades, en vis- vlees- en gevogeltegerechten. Het boek biedt een 30-dagenmenu, zodat je de eerste maand niet hoeft na te denken over wat te eten. Wanneer je niet kiest om volgens het 30-dagenmenu te koken is het boek zo ingedeeld dat je er zelf je maaltijd mee kunt samenstellen, je kiest eenvoudig een gerecht uit de groentesectie en een uit de vlees/vissectie en vult het desgewenst aan met nog een ander gerecht. Ideaal, want ik kies zelf vaak een bijgerecht naast een (puur) stuk vlees of vis, wel zo snel en handig voor doordeweeks. Voor meer ervaren paleo’s is dit boek dus zeker ook aan te raden. Het hoofdstuk met de dips was verassend met de lekkere sausjes en feestelijke dips om je maaltijd net dat beetje extra te geven. Tenslotte zijn er nog twee hoofdstukken voor zoete en hartige snacks opgenomen.

Lekkere recepten

Ik ben gelijk weg van de groente- en saladehoofdstukken. Ze staan boordevol eenvoudige en lekkere recepten, niet te duur, gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten en veelal snel en eenvoudig te bereiden. De sperziebonen met peren en spek spraken mij erg aan (een hele lekkere en bijzondere combinatie die heel goed uitpakt!) en ook de wortel-kokossoep met gember en mango (tegelijk eenvoudig en bijzonder en zeer smaakvol), deze recepten heb ik uitgeprobeerd en toegevoegd aan mijn repertoire, wat ze zijn zeker voor herhaling vatbaar. De recepten zijn duidelijk en overzichtelijk beschreven. Handig is ook dat bij de gerechten aangegeven staat welke gerechten uit het boek erbij passen, zo hoef je niet zelf je hoofd te breken over goede combinaties. Er staat aangegeven of een gerecht koolhydraatarm (low-cadb) is en ook de voedingswaarden staan per gerecht vermeld. Zoals in een paleo kookboek haast niet mag ontbreken tegenwoordig, vind je in dit boek ook paleo vervangingsrecepten zoals bloemkoolrijst, courgettespaghetti of een pizza met bloemkoolbodem. Al met al ben ik best enthousiast over het boek!

30 dagen paleo

Wil je paleo eens 30 dagen uitproberen? De auteur schept een realistisch beeld en geeft goede tips om die periode door te komen. Ook het 30-dagenmenu bied uitkomst aan wie het moeilijk vind om zelf met inspiratie voor de maaltijden te komen en de beschreven valkuilen en bijwerkingen behoeden je voor een voortijdig einde van je poging. Wat dat betreft wordt het je gemakkelijk gemaakt en zou niets je in de weg hoeven te staan, behalve wat tijd en doorzettingsvermogen om over te schakelen naar paleo.

Titel: Het complete paleokookboek
Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas
ISBN: 9789044743210

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *