Ik ben gek op ijs, maar trouwe lezers weten dat allang. Vorig jaar plaatste ik een vanille-ijs recept waarbij ik een door mijn dochter gemaakte foto van mezelf met een bak chocolade-ijs plaatste. Ik had destijds ook het recept voor dit overheerlijke chocolade stracciatella-ijs beloofd. Hier is dan eindelijk het recept, ik hoop dat je er net zo van zult genieten als ik gedaan heb.

Groot voordeel van zelf ijs maken is dat je zelf de ingrediënten kunt bepalen. Je kunt je ijs zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt en je weet tenminste altijd wat erin zit! Ik schreef het al eens eerder, als je maar enigszins gek bent op (paleo) ijs schaf dan een ijsmachine aan. Je zult er geen spijt van krijgen (en hebt het nodig om dit recept te maken, tenzij je het niet erg vindt om 4 uur lang, ieder half uur de bak opnieuw om te scheppen). Voor huishoudelijk gebruik hoeft een ijsmachine je echt niet meer dan een paar tientjes te kosten, waarna je er vervolgens de rest van je leven mee kunt doen. Mijn ijsmachine, een inmiddels niet meer leverbare Philips, is inmiddels zo’n 10 jaar oud en doet het nog steeds perfect. Destijds kostte hij me 40 euro, een investering waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad.

Chocolade stracciatella ijs

Prep Time: 15 minutes

Cook Time: 20 minutes

Total Time: 35 minutes

Yield: 6 porties

Serving Size: 1 portie

Calories per serving: 244

Fat per serving: 20

Saturated fat per serving: 15

Carbs per serving: 16

Protein per serving: 4

Fiber per serving: 2

Chocolade stracciatella ijs

Dit overheerlijke en ook nog eens super snel te maken chocolade-ijs met stukjes chocolade erdoor wil je geproefd hebben. Helemaal paleo, glutenvrij, zuivelvrij en vrij van geraffineerde suikers.

Ingredients

  • 1 blik kokosmelk voor desserts (400 ml)
  • 3 eidooiers, van zo vers mogelijke (gras)eieren
  • 3 flinke el (met kop) cacaopoeder
  • 3-4 el ahornsiroop
  • 2 tl puur vanille-extract
  • 2 tl arrowroot* of 1/4 tl xanthaangom* (optioneel)
  • 1/2 tl zout (versterkt de chocoladesmaak)
  • 50 gram pure chocolade (min. 75%)

Instructions

  1. Hak de chocolade zeer fijn, tot kleine snippers (dit gaat het beste in een keukenmachine)
  2. Los de cacaopoeder al roerend op in de ahornsiroop
  3. Roer er het vanille-extract door
  4. Klop de eieren los met de kokosmelk en meng het met het cacaomengsel
  5. Roer vervolgens de arrowroot erdoor en het zout en zeef het mengsel (om het ijs goed glad en vrij van eventuele klontjes te maken)
  6. Giet het in een ijsmachine en strooi langzaam, terwijl de machine draait de chocoladesnippers erin
  7. Laat het ijs in circa 20 minuten afdraaien in de machine
  8. Serveer direct of vries het een paar uurtjes in voor het serveren
  9. In de vriezer blijft dit ijs circa een week goed (zonder kristalvorming).
  10. Eet smakelijk!

Notes

* In dit recept gebruik ik arrowroot of xantaangom, dit maakt het ijs iets steviger en zorgt dat in bevroren toestand het ijs wat langer een betere structuur behoud (minder snel kristalliseert). Het is eenvoudig weg te laten en dus absoluut niet vereist voor de smaak o.i.d.

Ik heb het geluk om aan rauwe room te kunnen komen en maak daar graag gebruik van. Dit ijs is ook geweldig met (rauwe) room in plaats van kokosmelk.

http://leogoespaleo.nl/chocolade-stracciatella-ijs-zuivelvrij-glutenvrij/