Leo goes Paleo easy stoofvlees

Paleo stoofvlees [Bijna net als oma]

Ik houd erg van slow cooking, stoofpotjes, stoofvlees, tajines, heerlijk! In het weekend probeer ik regelmatig een paleo stoofpotje uit. Afgelopen weekend had ik enorm trek in stoofvlees, maar had bijna niets in huis en eigenlijk ook geen gelegenheid boodschappen te gaan doen. Met de inhoud van de voorraadkast is dit gerecht ontstaan en het pakte fantastisch uit. Maak een flinke hoeveelheid zodat je er lekker lang van kunt genieten.

wat heb je nodig

1 kilo draadjesvlees (sucadelappen of runderlap)
1 flinke ui, in ringen
paar kruidnagels
paar pimentballen
1 groot glas rode wijn
250 ml. bouillon
3 rijpe tomaten, in kwarten
zout, peper
olijfolie of grasboter
1 el arrowrootpoeder

Wat moet je doen

Verhit wat olijfolie of grasboter in een braadpan. Bak hierin de uienringen en het vlees snel om en om bruin.

Voeg de specerijen en de tomaten toe. blus af met de bouillon en de wijn en vul aan met bouillon, wijn (of bij gebrek aan beiden water) totdat het vlees net onder staat.

Draai het vuur laag en laat in circa 2,5 uur zachtjes garen in een braadpan.

Breng op smaak met zout en peper. Neem wat van het kookvocht en meng dat tot een papje met de arrowroot. Voeg het weer toe aan het stoofvlees en breng langzaam aan de kook. Roer goed door. Indien de saus nog niet voldoende gebonden is, kun je deze stap met wat arrowroot herhalen.

Je gerecht is klaar.

UPDATE januari 2015

Inmiddels gebruik ik een slowcooker en gaat het vlees na het aanbraden de slowcooker in voor circa 10 uur op stand low. Soms is enkel een glas rode wijn als vocht voldoende en laat ik de bouillon achterwege. Bereidingen in een slowcooker kunnen met (veel) minder vocht toe.

Het overgebleven vocht kook ik nadien in (eventueel aangevuld met bouillon), in een pannetje op het fornuis of verwerk ik als hierboven beschreven met arrowroot.

De tomaten kunnen overigens gewoon achterwege gelaten worden, ik gebruik ze zelf tegenwoordig zelden nog.

8 gedachten over “Paleo stoofvlees [Bijna net als oma]”

 1. Hoi Leonie,

  Dat ziet er goed uit. Ik ga zo ook een paleo stoofpotje opzetten. Lekker! Ik merk wel dat ik sinds ik Paleo ben gegaan bij mijn keuken niet uitkom. Alles vergt echt kookwerk en ik hou weinig tijd over voor andere dingen. Heb jij misschien tips? Hoe doen anderen dit, vraag ik me af? Want hoewel ik lekker en gezond eten super belangrijk vind, wil Ik ook ruimte hebben voor andere dingen. Groetjes Chantal

  1. Hai Chantal, even weinig tijd om te reageren, maar kort gezegd probeer ik zoveel mogelijk in dubbele of driedubbele porties te koken. Het overgebleven deel eet ik de volgende dag of vries ik in. Dat scheelt een hoop werk op dagen dat er weinig tijd is voor koken.

   Verder kook ik doordeweeks hele simpele maaltijden, eigenlijk niets meer dan wat groente en vlees/vis. Dat is in 10 tot 20 min. Klaar. Soms wat bataatfriet uit de oven of wat gebakken bakbanaan erbij als ik meer behoefte heb aan een wat steviger maal.

   Ontbijten kun je doen met noten en een banaan, kost geen tijd, of ander fruit met notenpasta. Heb je liever een smoothie ’s ochtends, bereid hem tijdens het avondeten alvast en bewaar in de koelkast. Dat kost verhoudingsgewijs bijna geen extra tijd, terwijl je er ’s ochtends anders wel eerder voor op zou moeten staan.

   Lunch kun volgens de principes van mijn 5-per-dag post doen (http://leogoespaleo.nl/eenvoudige-en-lekkere-ideeen-voor-een-paleo-lunch/) dat is echt snel en kost je maar 1 a 2 uur per week voor voorbereiding.

   Dat zijn even snel wat tips, hopelijk heb je er iets aan.

   1. Hoi Leonie,

    Dank voor je reactie. Ik ga eens naar jouw lunchtip kijken. Ontbijt is over het algemeen inderdaad snel. Avondeten is ook niet veel langer dan normaal. Het zit em volgens mij vooral in de extra dingen die je moet maken, zoals bottenbouillon, amandelmeelbroodje, notengranola enz. En als ik dan, net als gisteren, ook nog eens besluit om homemade stoofvlees met rode kool te maken (wat ook 2,5 uur in de oven moet en best wat voorbereiding heeft, maar wel superlekker is 😉 ), dan wordt het me wel eens af en toe even wat veel. Natuurlijk heb je geen uren werk als de oven zijn ding doet, maar ik vind dan wel dat ik thuis of in de buurt moet zijn om het in de gaten te houden. Tja, dat voelt niet zo vrij…. Maar je hebt gelijk hoor, dubbele porties koken dat is een hele goede en zou ik meer naar kunnen kijken. Groetjes, Chantal

 2. Als je een stoofpotje maakt, moet dat sudderen. Als je eten zo ver is, kun je het ook van het vuur afhalen en in een dekbed of slaapzak wikkelen bijv. Vroeger gebruikten ze hier hooikisten voor. Het eten gaart gewoon door en ondertussen kun jij andere ( leukere) dingen doen.

 3. SORRY MAAR ZO KRIJG JE GEEN DRAADJES VLEES NAAR OMA RECEPT …HET DRAADJES VLEES DAT JE GAAT GEBRUIKEN HOORT VET TE ZIJN! HOE VETTER HOE MALSER..DUS BESLIST NIET MAGER….VOORTS MIS IK KRUIDEN IN DE RECEPTUUR ALS STERANIJS MAAR VOORAL LAURIERBLAD….EN IS EEN UI OOK MAGERTJES EN BIJ HET VOCHT TOEBRENGEN MOET JE BRUIN BIER GEBRUIKEN IPV WIJN BON APETIT

  1. Er zijn ook stoofpotjes zonder nachtschade, helaas niet op mijn site nog, maar kijk eens bij Eet Paleo (.nl), volgens mij heeft Marinka wel iets ertussen staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *