De herfst is inmiddels officieel begonnen en als we de meteorologen moeten geloven hebben we zojuist het laatste warme weekend van het jaar gehad. Hoog tijd dus voor een herfstig recept.

Wanneer de herfst begint krijg ik al snel zin in spruitjes, heerlijk wanneer ze niet te lang gekookt of gestoomd zijn en nog een lekkere bite houden. Ik ben sowieso dol op de wat bittere groenten, witlof is sinds mijn kindertijd al favoriet (heerlijk uit de oven met ham en kaas). Ondanks dat ik van een bittertje in mij eten houdt is vind ik het het lekkerst wanneer het gecombineerd wordt met wat zoets. Voor dit recept koos ik daarom voor gerijpte (dikke) balsamico als begeleider van de spruitjes. Met circa 15 gr koolhydraten

voor 4 personen als bijgerecht

500 gr spruitjes, schoongemaakt
150 gr kastanjechampignons, in blokjes gesneden
1 grote vijg, in partjes
1/2 – 1 el stroperige balsamico-azijn (min. 12 jr gerijpt)
(gras)boter

Kook of stoom de spruitjes beetgaar. Bak ondertussen de in blokjes gesneden kastanjechampignons in wat roomboter tot ze mooi bruin gekleurd zijn.

Doe de spruitjes in een schaal wanneer ze beetgaar zijn. Roer er voorzichtig een klontje roomboter door en de gebakken kastanjechampignons.

Schep voorzichtig de vijgenpartjes erdoor en schenk er de balsamico-azijn over.

Lekker met een gebakken speklapje, wat het een prima low carb maaltijd maakt met circa 15 gr. koolhydraten per portie.