Mijn man en ik zijn fan van een niet nader te noemen ijsmerk, ik heb jullie hier al vaak genoeg mee verveeld en het begint inmiddels bijna gênant te worden, de titel zal de kenner echter niet in verwarring laten. Om na ons laatste, niet zo goed bevallen, uitstapje naar dit romige off paleo moment niet weer in de verschrikkelijke verleiding te komen heb ik maar een paleoficatie of eigenlijk meer een primalificatie toegepast.

Ik blijf het lastig vinden om paleo zoetigheden te posten (wil geen paleo toetjes propaganderen), maar begin er wel steeds meer van overtuigd te raken dat je beter een paleo snoepje kunt eten dan ‘The real deal’ omdat een bloedsuikerpiek niet al te gezond is (en bij mij gegarandeerd leidt tot meer drang naar suiker). 100% paleo is voor mij nog altijd een brug te ver, dus blijf ik maar bij 80/20,  al droom ik er weleens van 100% paleo te kunnen gaan. Wie weet lukt het nog eens.

Een compromis is dus geboden, en ach, het moet wel leuk blijven toch?! Dit ijsje is in ieder geval erg goed gelukt en is niet bijgezoet (m.u.v. de suiker in de toegevoegde chocolade, maar de chocolade kun je weglaten of vervangen door cacaonibs). Zonder mijn geloofwaardigheid geheel te verliezen, dit is een toetje dat je echt af en toe met een gerust hart kunt eten en daarnaast gaat het ook nog eens verspilling tegen door gebruik te maken van de ‘bruine’ bananen.

Nog een paar aanvullende noten. In principe is een ijsmachine vereist voor dit recept, maar mocht je daar niet over beschikken dan kun je het ook maken in de blender. In dat geval dienen je bananen bevroren te zijn en de overige ingrediënten zo koud mogelijk. Ik heb in dit recept gebruik gemaakt van rauwe room, maar met kokosmelk is het ook lekker, al geeft dat natuurlijk wel een iets andere smaak.

4 porties
voorbereiding: 5 min. + ca. 1 uur wachttijd
bereiding: 30 min

3 erg rijpe (bruine) bananen
sap van 1/2 citroen
ca. 200-250 ml rauwe room of kokosmelk
1 tl. pure vanille extract (of de zaadjes van een 1/2 vanillestokje)
35 gr. hele pure chocolade, grof gehakt
35 gr. grof gehakte walnoten

Pureer de bananen met het citroensap en laat koud worden in de koelkast (minimaal 1 uur).

Meng de bananenpuree met de (eveneens koude) room en de vanille.

Draai tot ijs in een ijsmachine en voeg op het einde 25 gr. chocolade en 25 gr. walnoten toe. Serveer direct of bewaar tot serveren in de vriezer. (alleen aan te raden in het geval van afgedraaid ijs uit de ijsmachine met rauwe room; kokosmelk wordt te hard in de vriezer).

Bestrooi vlak voor het serveren met de resterende chocolade en walnoten.

Geniet van deze verwennerij zonder ‘side effects’.