Misschien klinkt dit gerecht met savooiekool niet aantrekkelijk voor je, maar ik kan je verzekeren dat het heerlijk is. Daarnaast ben ik vóór het eten van meer kool. Het is hartstikke gezond, niet duur en in elk seizoen volop beschikbaar. Wij Nederlanders zijn het een beetje verleerd om ermee te koken, maar ik ga je helpen vaker voor kool te kiezen door af en toe eens een lekker recept met kool in de hoofdrol te posten. Oh ja, en maak je niet druk om de tijd, dit gerecht is in 15-20 minuten klaar.

Koolrolletjes

Voor ca. 14 rolletjes

1 savooiekool
500 gr rundgehakt (liefst grasgevoerd)
1 ui
2 grote tenen knoflook, geperst
4 wortels (of 1 winterwortel)
100 gr. kastanjechampignons (of paddestoelen)
1 tomaat (nachtschade, optioneel)
1 tl. 5-spice poeder
kokosolie
zout en peper

NOOT: afhankelijk van de grootte van de kool heb je wellicht maar een halve kool nodig, de rest kun je op een later moment stoven o.i.d.

Haal de buitenste (donkerste) bladeren van de kool, deze zijn te stug en (ik vind ze) niet lekker om te gebruiken. Haal voorzichtig de overige bladeren los van de kool (ze moeten heel blijven) en was ze.

Stoom de bladeren in een stoompan, stoomoven of door simpelweg een vergiet in een een grote pan te hangen en af te sluiten met een deksel. Afhankelijk van de grootte van de bladeren zijn ze in 5-15 min klaar om te kunnen verwerken. Het is de bedoeling dat ze voldoende zacht worden en gaar genoeg zijn om te eten.

Snipper ondertussen de ui en snij de wortels, champignons en tomaat in blokjes.

Verwarm de olie in een koekepan en fruit hierin de ui, voeg het gehakt toe en rul het. Voeg vervolgens de knoflook, groenten en het 5-spice poeder toe. Roer goed door en bak tot gaar. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel wat cayennepeper toe voor een ‘more spicy touch’.

Leg nu een koolblad met de bolle kant naar beneden en voeg een paar eetlepels van het gehaktmengsel toe. Vouw de kool eromheen als een envelopje. Herhaal tot het gehakt (of je kool :-)) op is.

Eet smakelijk.