melk

Kunstvoeding voor je baby

Wanneer je net moeder bent heb je geen idee wat er allemaal op je af gaat komen, je kunt je nog zo goed proberen voor te bereiden, maar komt hoe dan ook voor verassingen te staan. En dat is mooi, niet alle verrassingen zijn wellicht even leuk, maar leerzaam zijn ze zeker. Zo ook voor mij. Ik wilde het liefste zo lang mogelijk borstvoeding geven aan mijn kleintje. Zes maanden zeker, maar iedere volgende maand zou mooi meegenomen zijn. Het werden er uiteindelijk negen en ik had graag nog wat langer doorgegaan maar door al eens eerder beschreven omstandigheden ben toen gestopt. Vervolgens ging ik over op kunstvoeding (Nutrilon) en dacht op dat moment dat dat een goed idee was. Inmiddels ben ik van gedachten veranderd en geef ik bij voorkeur nooit meer kunstvoeding/poedermelk aan mijn dochter of een eventueel volgend kindje, laat die Chinezen het maar opmaken ;-).

Door mijn overstap naar paleo ben ik me steeds meer bewust van wat gezond is voor je lichaam en in welke vorm. Vooral dat laatste is minstens zo belangrijk. Keek ik voorheen alleen of een product goed voor je is of niet, tegenwoordig kijk ik ook naar de manier waarop dat product verwerkt wordt en in welke mate het dan nog wel gezond voor je is. Er zijn voorbeelden te over, van oorsprong is een ei gezond voor je. Echter, niet ieder ei is hetzelfde. Modderbaard heeft hier in het verleden al eens een post over geschreven.  Het is dus ook erg belangrijk te weten wat de kip die het ei heeft gelegd heeft gegeten. Dit geldt net zo goed voor vlees (eet grasgevoerd), vis (eet visgevoerd), groenten en fruit (bij voorkeur minimaal biologisch), olie; bij voorkeur ongerafineerde koudgeperste kokosolie/olijfolie etc., het flesje olie uit de supermarkt voldoet hier in 99% van de gevallen echt niet aan!

Dit geldt dus ook voor de voeding die je aan je baby geeft zodra je (gedeeltelijk) stopt met borstvoeding. Nadat ik me wat meer verdiepte in de materie kwam ik erachter hoe kunstvoeding gemaakt wordt. Op Wikipedia staat een korte beschrijving en een meer uitgebreide beschrijving vindt je hier. Poedermelk voor babyvoeding wordt zo hoog verhit en zoveel bewerkt dat je je serieus kunt afvragen in hoeverre er nog van een gezond voedingsmiddel gesproken kan worden. De dierlijke vetten worden eruit gehaald en vervangen door plantaardige. Hierboven refereerde ik al even kort aan welke (plantaardige) olie geschikt en op welke wijze ze gezond zijn voor ons lichaam en ik kan je verzekeren dat die niet in babyvoeding voorkomen. Na wat verder speurwerk denk ik een beter alternatief voor kunstvoeding te hebben gevonden, onderstaand filmpje van de Weston A. Price Foundation spreekt voor zich. Hierin wordt een alternatief voor reguliere melk/kunstvoeding alsmede een alternatief (in tweede deel van het filmpje) voor kinderen met een melkallergie geboden. Bij het ontwikkelen van deze recepten hebben ze de samenstelling van borstvoeding zoveel mogelijk proberen te benaderen. Een optie die zeker het overwegen waard is wanneer je je kindje geen borstvoeding (meer) gaat geven.

[blip.tv http://blip.tv/play/AYK54SAC?p=1 width=”550″ height=”443″]

Het (eerste) recept voor babyvoeding heb ik hieronder voor jullie vertaald. Het originele recept en andere recepten kun je hier vinden. Voor wie er serieus mee aan de slag willen gaan; de specifieke ingrediënten (op de rauwe melk na) kun je in ieder geval hier bestellen. Radiant Life Company biedt een totaalpakket aan waarmee je in een keer klaar bent, maar je kunt bij hun ook producten afzonderlijk bestellen (dit is geen reclame, ik krijg hier geen geld o.i.d. voor, het is puur informatief bedoeld). Ik heb nog geen goede leverancier in Nederland gevonden (maar dat wil niet zeggen dat die er niet is).

Rauwe Melk Baby Formula

ca. 1 liter

Dit recept is gebaseerd op de wetenschap dat borstvoeding rijker is aan wei, lactose, vitamine C, niacine, en lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren in vergelijking tot koeienmelk. Daarnaast bevat borstvoeding minder caseïne (melkeiwitten). Aan dit recept wordt gelatine toegevoegd waardoor het beter verteerbaar wordt voor je baby. Gebruik enkel koudgeperste oliën in dit recept, anders gefabriceerde oliën bevatten doorgaans geen of te weinig vitamine E.

Als alternatief voor rauwe melk kun je volle melk nemen, bij voorkeur biologisch en niet gehomogeniseerd (Zuiver Zuivel heeft demeter volle melk die niet gehomogeniseerd is). Verrijk deze melk met kefir (melkzuurbacteriën) om de enzymenbalans weer te herstellen in de melk (hier o.a. verkrijgbaar).

Een eetlepel (el) is ca. 15 gram/ml (3 theelepels is 1 eetlepel)

Een theelepel (tl) is 5 gram/ml

Ingrediënten

 • 475ml rauwe melk, bij voorkeur van grasgevoerde koeien
 • 60 ml zelfgemaakte vloeibare wei (zie deze site voor een recept) Noot: gebruik geen weipoeder of wei overgebleven na het maken van kaas (de babyvoeding zal hiervan gaan schiften). Gebruik alleen zelfgemaakte wei van yoghurt, kefir of rauwe melk.
 • 4 el lactose
 • 1/4 tl bifidobacterium infantis
 • 2 a 3 el goede kwaliteit room (bij voorkeur ongepasteuriseerd of in ieder geval niet de ‘lang houdbare’ variant)
 • 1/2 tl gefermenteerde levertraan
 • 1/4 tl  (of 1 capsule) hoge kwaliteit boterolie (optioneel)
 • 1 tl koudgeperste zonnebloemolie
 • 1 tl extra virgine olijfolie
 • 2 tl kokosolie
 • 2 tl edelgistvlokken (verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel)
 • 2 tl gelatinepoeder
 • 445 ml gefilterd water
 • 1/4 tl acerola poeder

Werkwijze

 • Giet de helft van het gefilterde water in een pan en zet op matig vuur
 • Voeg de gelatine en lactose toe en laat al roerend oplossen
 • Draai het vuur uit als de gelatine en de lactose zijn opgelost en voeg het resterende water toe om het geheel af te laten koelen
 • Voeg de kokosolie en boterolie toe en roer totdat het is opgenomen in het mengsel
 • Doe de overige ingrediënten in een blender
 • Voeg het watermengsel toe en blender voor ca. 3 seconden
 • Giet over in glazen flessen en bewaar in de koelkast
 • Verwarm voor gebruik alleen au bain marie, niet in de magnetron!!

bron: Weston A. Price Foundation
(eigen vertaling)

15 gedachten over “Kunstvoeding voor je baby”

 1. Hm, dit zou voor mij een derde optie zijn. De tweede is toch echt donormelk van een andere (liefst voor mij) bekende moeder die borstvoeding geeft. Er bestaat zelfs een donormelkbank in Nederland (Hoera!). Vroeger de normaalste zaak van de wereld, vraag het maar eens aan een lief oud omaatje in je buurt, nu krijgen mensen zowat een hartverzakking als je het alleen al noemt… (Zelf heb ik de eerste zes maanden -extra- gekolfd voor een kindje van een vriendin van mij, die zelf te weinig klierweefsel heeft om genoeg melk aan te maken, en dat babietje groeide als kool en was nooit ziek). Mijn dochter (bijna 4) krijgt/wilt iedere dag nog wel een slokje mamamelk, de jongste nu 2 jaar en ze zijn eerlijk waar nog nooit ziek geweest. Sterker nog: S. (4 jr.) heeft nog geen 1 kinderziekte (zoals waterpokken ofzo) gehad, terwijl ze er volop mee in aanraking komt. Een dijk van een weerstand dus, dankzij puur natuur mamamelk! 😉

 2. Beste Leonie,

  Ik wil mijn verwachte kindje graag zetmeel- en suikervrij gaan voeden. Hopelijk lukt borstvoeding en anders wordt het alternatief geitenmelk! Nu ben ik al een tijdje op zoek naar een zetmeel- en suikervrij alternatief voor de bekende papfles of doorslaapfles. Heb jij tips?

  1. Hai Maike

   Allereerst van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Een papfles of doorslaapfles is eigenlijk helemaal niet nodig voor je kindje. Een (extra)’gewone’ fles melk (of borstvoeding) is tot circa 6 maanden voldoende. Vanaf 4-6 maanden kun je voor extra vulling een gekookte eidooier, geprakte banaan of avocado geven, apart of eventueel als pap aangelengd met wat melk. Je kunt ook wat gelatine toevoegen aan de melk, voor wat extra aminozuren en collageen (ook goed voor de darmen). Na 6 maanden kun je voor extra vulling ook wat zoete aardappel geven. Granen (dus ook rijst) zijn sowieso niet aan te bevelen tot het eerste levensjaar, dus een papfles ook niet. Een aantal opties bevatten wel zetmeel. Mag ik vragen waarom je geen zetmeel wil geven aan je kindje (na 6 mnd.)?

 3. Dankjewel voor je antwoord! Ik hoopte al dat je zou zeggen dat zo’n papfles overbodig is. Dat dacht ik namelijk zelf ook, maar de meeste jonge moeders in mijn omgeving spreken dit tegen, vanwege het advies van het consultatiebureau. Met zetmeel bedoel ik vooral brood, pasta, rijst, aardappelen. Ik eet dit zelf al een paar jaar niet na er veel over gelezen te hebben en voel me er super bij. Wel twijfel ik of het goed is om mijn kindje net zo koolhydraatarm te voeden als mijzelf. De goede koolhydraten als zoete aardappel, boekweit en havermout zou jij dus wel aanraden?

  1. Spreek me niet van de goedbedoelde adviezen van het consultatiebureau ;-). Het is echt niet nodig, maar ik zou kinderen zeker geen low carb adviseren (maar ook geen high (refined) carb!).

   Je kind graanvrij voeden is dus prima, maar zetmeelvrij zou ik niet doen. Gekookte (en bij voorkeur vervolgens afgekoelde) aardappelen, gekookte (groene) bakbanaan), gekookte zoete aardappel (eventueel ook eerst licht gefermenteerd voor extra verteringsenzymen, zie ook hiervoor richtlijnen Weston Price), en andere knollen zoals pastinaak geven je kindje de extra (benodigde) energie en onverteerbaar zetmeel dat de goede darmbacteriën voedt (ook heel belangrijk voor de weerstand van je kindje). Wil je toch af en toe graan toevoegen kies dan voor gekookte en afgekoelde rijst, dat is in ieder geval glutenvrij en bevat ook wat onverteerbaar zetmeel. Google eens op resistant starch (free the animal heeft heel veel informatie hierover) Ik deed zelf vaak wat (zoete) aardappel door een tomaten-groentesoep (Zie recept: http://leogoespaleo.nl/ook-lekker-voor-je-kinderen-tomatensoep/ ), deze soep was favoriet bij mijn dochter toen ze anderhalf -2 jaar was.

   Na het eerste jaar kun je -als je dat wilt- eventueel voorzichtig graan introduceren. Begin liever met (basmati)rijst dan met havermout en zorg ervoor dat je het graan eerst weekt voordat je het kookt (zie voor richtlijnen de Weston Price foundation: http://www.westonprice.org)). Graan is voor veel jonge kinderen moeilijk verteerbaar en geeft bij veel kinderen allergie-achtige klachten. Maar graan introduceren is dus echt niet perse nodig. Ik geef mijn dochter geen graan en ze blaakt echt van de gezondheid (vermoedelijk ook doordat ze geen graan krijgt, ze krijgt buikpijn wanneer ze incidenteel een keer pannenkoeken of rijst eet tijdens uitjes, wat in haar geval lijkt op een graanintolerantie of -allergie).

 4. Hallo Leonie,

  Ik ben net moeder geworden van ons 2e kindje en het lukt mij helaas niet om borstvoeding te geven.
  Nu las ik van de rauwe koemelk en bovenstaande weston price formule.
  Ik vroeg mij af of je hier zelf ervaring mee hebt of mensen kent die dit aan hun pasgeboren babytje hebben gegeven. Wij willen dit graag gaan doen maar ik vind het toch een beetje spannend omdat hij nog zo klein is en het toch rauwe melk is. Graag hoor ik van je!

 5. Hi Leonie, ik ben ook op zoek naar een lijst met vast voedsel die mijn baby zou mogen hebben vanaf 6 maanden. We gaan sowieso voor de Rapley methode. Maar wil graag paleo vriendelijke producten gebruiken en geschikt voor de leeftijd van mijn zoon. Kan zo direct niet echt iets vinden in NL. Ik heb wel veel aan de site paleomom. alvast bedankt!

 6. Beste Leonie,

  Ik heb een zoon van 9 maanden en hij wilt nog elke nacht de borst en slaapt dus niet door. Nu heb ik je antwoord op de “papfles” vraag gelezen en daar ga ik mee aan de slag. Ik vroeg me af of je misschien een voorbeeld hebt van wat (en hoeveel) een baby van 9 maanden zou ‘moeten’ eten / drinken (vaste voeding en borstvoeding). Ik voed mijn zoon volgens de paleo richtlijnen.

  Bij voorbaat dank!
  Sarah

  1. Hai Sarah, allereerst sorry voor mijn late reactie, ik heb je bericht over het hoofd gezien. Ik zal nu alsnog antwoorden, hopelijk zie je het nog. Hoeveel een baby van 9 maanden nodig heeft is heel wisselend per kind. Mijn dochter had weken van erg weinig eetlust en dan weer weken van enorme eetlust (nu nog steeds trouwens). Vaak heeft dat te maken met een sprongetje of groei wanneer ze meer honger krijgen. Paleo is een ‘ad libidum’ dieet, wat betekent eet zoveel als je nodig hebt. Het is dan ook het beste om het voor jouw zoontje zelf uit te proberen, geef hem zoveel als hij wil. Wanneer hij uitsluitend natuurlijke voeding binnenkrijgt is zijn lichaam prima in staat zelf aan te geven wanneer het genoeg heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *