Met deze visschotel uit de oven maak je goede sier bij je vrienden, het is een ideale maaltijd voor doordeweeks, geweldig als restjeslunch en past binnen een krap budget (afhankelijk van de vis die je gebruikt). De visovenschotel is gemakkelijk voor te bereiden, bijvoorbeeld ’s ochtends of de dag ervoor. ’s avonds gooi je hem nog een half uur de oven in terwijl je ondertussen met je gezin de dag doorneemt en zonder stress zitten jullie netjes op tijd aan tafel.

Ik gebruikte voor deze schotel een puree van aardappel en bloemkool, in de winter heb ik altijd behoefte aan eten met wat meer ‘body’ daarom voegde ik wat aardappel toe. Je kunt de aardappel eenvoudig weglaten en uitsluitend bloemkoolpuree gebruiken, zoals ik in de zomer meestal doen, de schotel is dan ook nog eens low-carb. Ook heb ik tijdens de bereiding van dit recept wat geraspte kaas gebruikt, maar weggelaten uit het recept omdat het niet paleo is en ook niet noodzakelijk. Ik vind het gewoon lekker en kaas valt bij mij onder de 80/20 regel. Dus doe ook wat je zelf lekker vindt (en wat je kunt verdragen), zowel met als zonder kaas (en/of aardappel) is deze schotel super!

Visschotel uit de oven

Prep Time: 30 minutes

Cook Time: 30 minutes

Total Time: 1 hour

Yield: voor 4 personen

Visschotel uit de oven

Ingredients

  • 2 wortels ( of 1 grote winterpeen)
  • 1 kleine ui
  • 1 prei
  • 1/2 spitskool (of 1 kleintje)
  • 1 tl viskruiden (ik gebruik die van het Blauwe huis)
  • 1/2 tl zeepeterselie of nori-sprinkles (optioneel)
  • 400 gr zalmfilet of andere visfilet (bijvoorbeeld koolvis of kabeljauw)
  • 3 medium kruimige aardappels
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gr grasboter
  • zout naar smaak

Instructions

  1. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in vieren. Doe ze in een ruime pan met koud water, zout en de gepelde knoflook.
  2. Zet de aardappels op het vuur en breng aan de kook.
  3. Was ondertussen de bloemkool en snijd hem in roosjes.
  4. Wanneer het water van de aardappelen kookt voeg je de bloemkool toe en laat je alles op middelhoog vuur koken tot gaar.
  5. Schil de wortels en snijd ze in kleine blokjes.
  6. Snipper de ui.
  7. Was de prei en snijd het wit in halve ringen (de rest gebruik je niet).
  8. Was de spitskool, halveer hem in de lengte en snijd in dunne repen.
  9. Verhit 10 gram van de roomboter in een ruime koekenpan, bak hierin de groenten voor een minuut of 5 totdat de ui,de prei en de kool zacht is geworden.
  10. Bestrooi met de viskruiden, de zeepeterselie (als je die gebruikt) en zout naar smaak.
  11. Doe het groentemengsel in een ovenschaal.
  12. Leg er de ontdooide visflilets op. Let op! Wanneer je de ovenschotel voorbereid voor een later moment moet je de groenten eerst af laten koelen in de ovenschaal voordat de vis erop gaat.
  13. Wanneer de aardappels en bloemkool gaar zijn, giet je ze af.
  14. Pureer de aardappels met de bloemkool, de knoflook en de resterende 40 gram boter tot een glad mengsel (doe dit met de hand, geen staafmixer gebruiken want daar worden de aardappels net lijm van).
  15. Verdeel de puree over de visfilets in de ovenschotel. Ook hier geldt, wanneer de schotel niet gelijk in de oven gaat, eerst de puree af laten koelen.
  16. Zet nu de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 180C voor circa 30 minuten. Of bewaar hem afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Notes

Ook lekker; een beetje geraspte (parmezaanse of boeren-) kaas over de schotel strooien voordat het de oven ingaat. (niet paleo, wel primal).

http://leogoespaleo.nl/lekkere-visschotel-uit-de-oven/