Een aantal jaren terug zijn mijn man, toen nog vriend, en ik een paar weken door Nepal getrokken. Daarbij hebben we ook een kleine week door de bergen gewandeld, van lodge tot lodge. Het was een unieke ervaring, een die ik heel graag nog eens overdoe. Tijdens de bergtocht was de variatie in eten niet al te groot, de keuze bestond doorgaans uit momo (deegpakketjes gevuld met vlees o.i.d.), dal bhat (dunne linzensoep met rijst en als je geluk had nog wat ernaast. Op een van de foto’s hierboven zie je de dal bereid worden.) of egg fried rice, de favoriet van mijn man.

Zoals de naam al doet vermoeden bevat dit gerecht rijst, toentertijd geen enkel probleem, wij waren nog niet bezig met paleo. Ondanks dat het op een gegeven ons neus uit kwam in Nepal, drie weken lang dal bhat en egg fried rice is echt iets teveel van het goede, inmiddels hebben we toch wel weer eens trek in egg fried rice. Misschien is het de nostalgie, maar het is ook gewoon wel erg lekker. Kinderen zijn er trouwens ook dol op, waarschijnlijk vanwege de licht zoete smaak. Mijn man eet het nog altijd rustig met rijst, maar ik heb daar toch wat meer problemen mee en eet liever helemaal geen granen. Dus het werd de hoogste tijd om een paleo variant van deze dis te maken.

Nepali egg fried rice is een heel vriendelijk gerecht, vaak zelfs te maken met ingrediënten die je sowieso in huis hebt (voor sommigen wellicht op de specerijen na), de hoeveelheden doen er dan ook niet zoveel toe, vandaar dat ik de hoeveelheden ook erg ruim heb gehouden, het gerecht komt eigenlijk altijd goed uit. Voeg andere groenten toe of meer ei, het kan eigenlijk niet mis gaan. Dit gerecht is trouwens ideaal om mee te nemen voor de lunch.

Ingrediënten

1 flinke bloemkool
1 kop doperwten (diepvries), optioneel
2-3 uien
2 tenen knoflook
stukje gemberwortel (vingerkootje lang)
2-3 tl. komijnzaad
1-2 tl. korianderzaad
1-2 tl. nigellazaad
hing/asafoetida (dit koop je bij de Aziatische toko. Kies de pure variant, niet dat stof in gele potjes waar meel en rijstbloem aan zijn toegevoegd.)
2 winterwortelen
100-150 gr. champignons
ghee/roomboter/kokosolie
6-8 eieren
zout, versgemalen zwarte peper (deze laatste optioneel)

 

b

Nepal-in-de-bergen