Na mijn start van afgelopen week ben ik tot de conclusie gekomen dat het in de praktijk nogal eens tegenvalt te bepalen wat nu echt paleo is. Natuurlijk kan prof. dr. Loren Cordain mij daar alles over vertellen in zijn boek(en), maar op een of andere manier heb ik niet het gevoel dat hij mij daarmee Nu verder gaat helpen in mijn zoektocht.

Ik doe veel op gevoel en mijn gevoel zegt dat ik het zelf moet uitzoeken, al heeft mijn gevoel me eerlijk gezegd weleens in de steek gelaten (of misschien heb ik er niet goed naar geluisterd). Dus verklaar me voor gek, maakt mij niet uit. I do it my way.

Ik heb daarom zelf ook wat aan research gedaan (nee ik heb geen testen op mijn gezin uitgevoerd) en ben inmiddels tot de conclussie gekomen dat de meningen over een aantal voedingsmiddelen sterk verdeeld zijn. Ikzelf ben bijvoorbeeld een groot liefhebber van (rauwe) boter, echter zuivel behoort niet tot een paleolitisch dieet, zover was ik inmiddels wel. Gelukkig houd ik niet van melk, maar mag ik dan echt geen boter meer? Volgens mij is het helemaal zo’n slecht idee nog niet om af en toe die olijfolie te vervangen door (rauwe) boter, wat vind jij?

Daarnaast als je je echt sec aan de voeding van onze verre voorouders zou houden dan blijft er tegenwoordig nog vrij weinig over om te verorberen. De meeste groenten die tegenwoordig verbouwd worden zijn al op grote schaal veredeld en hebben dus weinig meer te maken met de oorspronkelijke gewassen die onze voorouders aten. Hetzelfde geldt voor ons vlees, ik ga natuurlijk voor grasgevoed, maar bestond het gras in de vorm zoals wij dat tegenwoordig kennen wel op het moment dat onze voorouders leefden? Het merendeel van de nog verkrijgbare vis is inmiddels gekweekt en wordt (zeker als het bio gekweekt is) voor een groot deel plantaardig gevoed. Het lijkt bij voorbaat al een hopeloze zaak om nog paleo te gaan, aan de andere kant niet paleo gaan is natuurlijk altijd nog beroerder voor je gestel.

Het lijkt me daarom het beste paleo te intepreteren als het bij benadering eten wat onze voorouders aten met de kennis en middelen van vandaag. Naar wat ik heb gelezen over rauwe melk/boter is het denk ik geen slechte keuze af en toe eens een stukje vlees te bakken in rauwe boter of als je het, zoals mijn man, echt niet kan laten een glas rauwe melk te drinken, al ben ik wel benieuwd naar jouw mening hierover.