Een paar jaar geleden heb ik eens bij een kookwinkel siliconen magnumvormpjes gekocht. In die tijd was ik wat gefrustreerd dat Ola de magnum vraatzucht (uit 2003) nooit vast in het assortiment heeft opgenomen, dus ik zou die voortaan zelf wel maken. De magnum vraatzucht bestond trouwens uit twee verschillende lagen chocolade (wit en bruin) met chocoladeijs van binnen. Super lekker!! Mijn beste vriendinnetje Susan en ik hebben destijds zelfs nog eens een nichtje omgekocht om voor ons deze magnums te gaan halen (ja, we waren echt verslaafd/suikerjunkies). Tien jaar na dato kan ik nog wegzwijmelen bij de gedachte aan de magnum vraatzucht. Erg hè.

Laatst kwam ik de vormpjes weer tegen in mijn kast en bedacht me dat er ook prima Paleo magnums mee gemaakt zouden kunnen worden. Ik ging aan de slag. De eerste versie had ik gemaakt zonder het ijs eerst af te draaien in de ijsmachine. Ik weet dat veel van jullie geen ijsmachine hebben, dus ik wilde eerst eens zien wat het voor effect zou hebben wanneer ik de ijsjes zonder afdraaien zou maken. Het was ok, er zitten wat ijskristallen in het ijs en de cacao nibs zakken iets naar de bodem. Ook had ik een foutje gemaakt, ik had de vormpjes eerst bestreken met chocolade, dit uit laten harden en vervolgens het ijs erin gedaan of eigenlijk het kokosmelkmengsel) en dat weer laten bevriezen. uiteindelijk nog de bovenlaag met chocolade bedekt en toen waren ze klaar. Maar, de buitenste chocoladelaag was niet zo mooi, brak snel en ik wilde toch liever ijs zonder kristallen dus heb ik een tweede poging gewaagd afgelopen weekend.

In het tweede geval heb ik dus wel eerst ijs afgedraaid, maar mocht je geen ijsmachine hebben dan kun je deze stap natuurlijk gewoon overslaan. Voor de smaak maakt het niets uit. Trouwens, voor een paar tientjes heb je een ijsmachine, de voorloper van deze heb ik zelf en daar maak ik al jaaaaaren prima ijs in.

voor 6 paleo magnums

voor het ijs

250 ml kokosmelk
125 ml (rauwe) melk of amandelmelk (of desnoods houd je het volledig bij kokosmelk)
3 a 4 el honing, afhankelijk van je eigen smaak
merg van 1 vanillestokje of 2 tl natuurlijk vanille extract
1,5 el cacao nibs (ca. 10 gr) (optioneel)

voor de chocoladelaag

50 gr rauwe cacaoboter
1 el kokosolie
30 gram (rauwe) cacao

2 el honing

Begin met het maken van het ijs. Roer alle ingrediënten voor het ijs, behalve de cacao nibs, door elkaar en zorg dat de honing volledig is opgelost. Zet in de koelkast om het goed af te laten koelen, de kokosmelk wordt dan wat dikker. Heb je een ijsmachine, draai er dan ijs van en voeg een paar minuten voor het einde van het programma de cacaonibs toe. Schep het ijs in ijsvormpjes en laat het in de vriezer goed hard worden (minimaal 1 uur).

Wanneer je geen ijsmachine hebt, laat je het mengsel zo koud mogelijk worden in de koelkast totdat de kokosmelk goed dik is geworden. Roer er de cacao nibs door en giet het geheel in ijsvormpjes. Laat de ijsjes een nacht opstijven in de vriezer.

Bereid de chocoladelaag door de cacaoboter en de kokosolie au bain marie (in een kommetje boven heet water) te smelten. Roer er het rauwe cacaopoeder en de honing door, zorg dat het een glad mengsel wordt. Eventueel kun je het mengsel nog even passeren door een zeef om er zeker van te zijn dat er geen klontjes meer in zittten.

Haal de ijsjes uit de vriezer en werk snel! Dip de bovenkant van een ijsje (het topje, de kant waar het stokje niet zit) kort in de chocolade. Verdeel vervolgens per ijsje apart met een eetlepel wat van het chocolademengsel over het ijsje. Houd daarbij het ijsje op zijn kop (dus het stokje boven) boven het bakje met chocolade zodat de overtollige chocolade weer terug kan lekken in het bakje. Zorg dat het gehele ijsje bedekt is met chocolade. Nogmaals, werk snel want door de kokosolie hard de chocolade extra snel uit en voor je het weet heb je aan de ene kant een dikke laag chocolade terwijl je aan de kant maar een dun laagje hebt zitten. Leg het ijsje terug in de vriezer om goed uit te harden. Herhaal met de andere ijsjes .

De ijsjes kunnen het beste nog een half uur tot en uur in de vriezer blijven voordat ze gegeten worden. Je kunt ze in principe in een afgesloten doosje of zakje een paar maanden in de vriezer bewaren.

Let op. Door de kokosmelk lopen de ijsjes sneller uit dan bij gewoon roomijs, ze gaan dus eerder lekken. Om dit te voorkomen ga ik binnenkort nog een versie testen met wat arrowroot erdoor. Mocht dat een goede oplossing zijn of op andere wijze iets positiefs toevoegen dan laat ik het hier weten.

Enjoy!