Wanneer je overschakelt naar een paleo eetpatroon zijn er veel producten die je niet meer zomaar in je mandje kunt doen in de supermarkt. Veel producten uit pakjes en zakjes bevatten ingredienten die niet gegeten worden binnen paleo. Maar hoe breng je je eten nog lekker op smaak? In deze post geef ik tips om met wat kleine hulpmiddelen wat meer swung aan je maaltijd te geven, zonder dat je er gelijk financieel op leegloopt.
Paleo koken is natuurlijk helemaal niet moeilijk. Je hoeft ook niet uren in de keuken te staan en allerlei exclusieve producten aan te schaffen. Je kunt nog heel vaak hetzelfde koken als je ervoor deed (afhankelijk van hoe je eetpatroon was ;-)). Wanneer je gewend was regelmatig een stukje vis of vlees te eten met wat groenten en aardappelen, pasta, rijst of couscous dan hoeft er niet eens veel te veranderen. Je vervangt de aardappelen, pasta, rijst of couscous door een paleo variant of je kiest voor een extra groente erbij.
Waar je wel goed op moet letten, en waar deze post over gaat, zijn de sauzen, smaakmakers en bouillon(blokjes) die je gewend was om toe te voegen. Ik heb hieronder een overzichtje gemaakt wat je ter vervanging kunt gebruiken.
OUD | NIEUW |
keukenzout | Keltisch zeezout of Himalayazout |
worcestershiresaus | vissaus |
(lichte) sojasaus | coconut amino’s |
bouillon | zelfgetrokken (botten)bouillon |
bouillonblokje | ingekookte zelfgetrokken bouillon |
of een combinatie van zout, lavas (maggikruid), visaus, zwarte peper en coconut amino’s. | |
mayonaise | maak het zelf |
klik hier voor een recept | |
sambal | maak het zelf |
klik hier voor een recept | |
piri piri saus | maak het zelf |
klik hier voor een recept | |
picalilly | maak het zelf |
klik hier voor een recept | |
ketchup | maak het zelf |
klik hier voor een recept | |
chilisaus | maak het zelf |
klik hier voor een recept | |
harissa | maak het zelf |
klik hier voor een recept | |
Appelmoes | maak het zelf |
klik hier voor een recept | |
Chutney | maak het zelf |
klik hier voor een recept | |
mosterd | is vaak prima uit de winkel, maar je kunt het ook zelf maken. Klik hier. |
witte suiker | geen paleo vervanger |
bruine suiker | kokosbloesemsuiker |
honing | honing |
stroop | kokosstroop of ahornsiroop |
Ook kun je met een paar simpele ingrediënten je eenvoudige maaltijd omtoveren in iets speciaals, lees hiervoor mijn post over welke 11 ingrediënten je maaltijd tot een smaaksensatie maken.
Met dank aan de volgende bloggers voor het delen van hun recept: Eet goed voel je goed, Mind your Feed, Eetspiratie, Paleo-Lifestyle, Ge-zonder, Barbara eet, Eet paleo, De voedzame keuken.
Wat een geweldige lijst! Ik ben pas drie maanden gestart met het radicaal omgooien van mijn eetpatroon en deze lijst (en jouw hele website trouwens) is een echte “lifesaver” en inspiratiebron voor mij!
Dank je wel 🙂
– Anne-Mieke
Wat handig zo’n overzicht en wat leuk dat mijn mosterd er ook tussen staat! Die foto is ook leuk trouwens!!