Toen in jong was maakte mijn moeder regelmatig een stoofschotel van varkensvlees met fruit, heerlijk retro. Wat ik me kon herinneren zat er ananas (uiteraard uit blik), mandarijn (ook uit blik) en banaan in. Vooral de banaan (vers!) vond ik erg lekker in het gerecht. Laatst vroeg ik mijn moeder of ze wist welk gerecht ik bedoelde en ze kon het recept meteen tevoorschijn toveren. Natuurlijk wat het maar weinig Paleo en moest het recept behoorlijk aangepakt worden, maar de schotel is er niet minder om geworden. Ik heb er echter een slow cooker rundvlees gerecht van gemaakt met banaan, maar het rundvlees is eenvoudig te vervangen door varkenslappen.

Dit is heerlijk comfort food (waar ik zo dol op ben). Misschien iets te warm voor je met dit weer, maar er komt vast wel een gelegenheid waarbij je er wel trek ik krijgt. Het recept is geduldig :-).

In dit gerecht heb ik arrowroot (dit is niets engs, gewoon tot poeder gemalen pijlwortel) gebruikt om de saus wat te binden. Dit is is ter vervanging van bloem en kan vrijwel hetzelfde gebruikt worden. Je kunt arrowrootpoeder kopen bij een natuurvoedingswinkel of biologische supermarkt.

Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur (in braadpan) of 5 uur (in de slowcooker)*
Porties: 4

1 kilo draadjesvlees
2 uien
100 gr gerookt spek
2 preien
250 ml bottenbouillon 1 el appelazijn
zout, zwarte peper
4 bruine kardamompeulen
5 kruidnagels
2 bananen
1 el arrowroot
grasboter

Snijd de uien in ringen en fruit ze aan in de boter.

Snijd ondertussen het vlees in grote stukken en bestrooi met het arrowrootpoeder. Zorg dat alle blokjes dun bedekt zijn met het poeder.

Bak het vlees rondom bruin in de pan met uien.

Was de prei en snijd in dunne ringen. Voeg toe aan het vlees en bak kort mee. Voeg het gerookte spek toe.

Voeg de azijn, kruidnagel, kardamom en zout en peper toe, de laatste twee naar smaak. Schenk de bouillon erbij, roer even door en draai het vuur laag. Laat het gerecht circa 1,5 uur zachtjes stoven wanneer je een (gewone) braadpan gebruikt. Bij gebruik van een slowcooker doe je alles nu in de slowcooker en laat het op de laagste stand (Stand 1) 6 tot 8 uur gaar worden. Heb je minder tijd, dan kun je het gerecht op de hoge stand (Stand 2) in 4 tot 6 uur laten garen.

Schil de bananen en snijd ze in plakjes, voeg de plakjes toe aan de stoofschotel en laat nog een half uurtje zachtjes stoven bij het gebruik van een normale pan of voeg de banaan halverwege de gaartijd in de slowcooker toe (zo’n 2 tot 3 uur voor het einde).

Eet dit slow cooker gerecht met bloemkoolrijst.