Nu ik mezelf weer herpakt heb, ben ik wat gaan experimenteren in de keuken afgelopen week en daar is een lekker recept uit voortgekomen; paleo spaghetti. Vóór ons nieuwe (paleo) eetpatroon aten wij regelmatig een pastaatje, maar dat is nu natuurlijk not done. Toch is een dergelijk gerecht weleens lekker, daarom ben ik op zoek gegaan naar een goede vervanger én heb deze gevonden! Het is spaghetti gemaakt van verse courgette. Met een juliennesnijder (een soort dunschiller maar dan een die reepjes snijd van je product, te koop bij de betere kookwinkel) kun je daar heel mooi “spaghetti”sliertjes van snijden die je vervolgens even kort aanbakt in wat kokosolie en klaar is kees (tenminste als je de saus al klaar hebt, maar dat komt zo), subliem!! Eigenlijk nog veel lekkerder dan authentieke spaghetti. Ik ben dus om en heb weer helemaal zin gekregen in mijn paleo avontuur, niet dat ik er echt tegenaan zat te hikken hoor, maar als bourgondiër is het voor je gevoel soms even moeilijk omschakelen. Eigenlijk is dat dus schijn, want hoe meer ik me verdiep in deze nieuwe manier van eten hoe lekkerder ik soms eet. Het vergt alleen wat meer creativiteit.

Om jullie ook mee te laten genieten, geef ik hierbij mijn recept prijs, ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik gedaan heb (en nog vaak zal gaan doen). Dit recept is gelijk voor een redelijke hoeveelheid, wij met zijn drieën eten hier zo’n 3 keer van. Ik maak sauzen en vleesgerechten vaak in grote hoeveelheden, die kunnen beide namelijk heel goed ingevroren worden zonder dat de kwaliteit bij het ontdooien echt achteruit gaat.

Courgettespaghetti [PALEO]

Yield: 8 porties

Courgettespaghetti [PALEO]

Ingredients

    Voor de saus:
  • 500 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 500 ml bouillon
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4-5 worteltjes (bospeen), in blokjes gesneden
  • 1 knolvenkel, in kleine stukjes
  • 1 stronk bleekselderij, in stukjes
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1/2 tl kurkuma (geelwortel)
  • 1/2 tl versgemalen zwarte peper
  • stukje foelie (optioneel, maar wel lekker voor de smaak)
  • 2 el (gras)boter, olijfolie of kokosolie
    voor de balletjes:
  • 1 kg rundgehakt (bij voorkeur van graasrund)
  • 70 gr gemalen amandelen of amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 tl marjolein
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • zout naar smaak
    voor de spaghetti:
  • courgettes (circa 1 kleine of halve grote courgette per persoon)
  • peterselie (optioneel)

Instructions

    Begin met de saus
  1. Fruit de ui in de boter tot goudbruin
  2. Voeg een voor een de gesneden groenten (voor de saus) toe en fruit een paar minuten aan
  3. Voeg de kruiden en specerijen toe en blus af met de bouillon en gezeefde tomaten
  4. Breng al roerend aan de kook
  5. Wanneer het kookt draai je het vuur laag en laat je het een uurtje zachtjes pruttelen, wel af en toe roeren.
  6. Hoe langer en rustiger dit soort sauzen zachtjes koken hoe lekkerder, add a little love...
    Voor de balletjes:
  1. Terwijl de saus pruttelt kneed je twee eieren door het gehakt
  2. Voeg de gemalen amandelen, de marjolein, het korianderzaad en het zout toe en kneed goed door
  3. Draai kleine balletjes van het mengsel
  4. Bak de balletjes op niet te hoog vuur in een eetlepel vet tot ze gaar zijn
    Voor de spaghetti:
  1. Was de courgettes en snijd ze met een juliennesnijder in dunne lange slierten
  2. Je kunt de courgette rauw gebruiken of enkele minuten roerbakken in wat olie
  3. Verdeel de slierten over borden
  4. Schep per bord wat saus over de courgettespaghetti en leg daarop wat balletjes
  5. Eventueel garneren met wat fijngehakte peterselie

Notes

Voor dit recept is het handig als je een juliennesnijder hebt. Gefu heeft een cilindervormige juliennesnijder speciaal hiervoor, deze is circa EUR 20 en goed verkrijgbaar online en bij kookwinkels. Ook Oxo heeft een handige juliennesnijder voor circa EUR 8, deze lijkt op een dunschiller, maar snijdt in reepjes. Deze is verkrijgbaar bij kookwinkels.

Geen zin in vieze handen? Gebruik latex wegwerphandschoenen om het gehakt te kneden en de balletjes te rollen. Je krijgt er mooiere ronde balletjes door en het balletjes rollen gaat ook nog eens sneller. Winwin!

De saus en de balletjes zijn heel goed in te vriezen. Kook een grote hoeveelheid en vries het in voor een drukke doordeweekse dag. Vergeet niet om courgettes in huis te halen en je hebt in een paar minuten een goede maaltijd op tafel.

http://leogoespaleo.nl/paleo-spaghetti-maken/