Wie bekend is met de Surinaamse keuken kent het vast; pinda sambal. Oftewel pindasaus in zijn oorspronkelijke vorm, maar dan wat pittiger. Eet het bij kouseband, sperziebonen, tauge, komkommer, gekookt ei, kip, spitskool, chinese kool, broccoli. Ik ben een groot fan van pinda sambal en baalde dus enorm dat dat nou net niet paleo is. ‘Baalde’, want ik heb een alternatief bedacht van amandelen en dat is verrekte goed uitgepakt. Ik doop het, hoe verrassend, ‘Amandel sambal’.

Paleo ‘pinda’ sambal oftewel Amandel sambal

250 gr blanke amandelen
50 ml kokend water
4 dikke tenen knoflook (praktisch een halve bol)
1 rode adjuma peper
1 blokje trassi
20 gr tamarindepulp/pasta (niet die natte uit een potje, maar die uit een pakje of verse ca. 1 peul)
90 gr honing
5 eetlepels kokosolie
ca. 1/2 el zout
1 el kentjoorpoeder
1 a 2 el kokosbloesemsuiker

Rooster de amandelen tot lichtbruin in een warme oven (ca. 5-10 min op 180C). Ik rooster mijn amandelen meestal vlak nadat ik een ovenschotel heb bereid, de oven gaat alvast uit en de amandelen liggen op een bakplaat nog te genieten van de warmte van de oven :-). Laat de amandelen afkoelen en maal fijn tot de consistentie van de gehakte nootjes in de pindakaas met nootjes variant (dus niet tot poeder).

Meng de tamarinde met het hete water, zout en de honing, roer goed door. Verhit de olie in een pan en smelt daarin de trassi, bak vervolgens de hele knoflooktenen en de hele peper mee een paar minuten mee.

Maal het pepermengsel fijn (liefs in een vijzel) en meng het met de fijngemalen amandelen. Roer het kentjoorpoeder, de honing en de kokosbloesemsuiker erdoor. Het is nu een plakkerige dikke brei geworden. Proef en klein beetje en voeg eventueel nog wat zout of kokosbloesemsuiker toe. De smaak moet zeker een nacht goed intrekken dus wees niet bang dat de sambal te flauw wordt.

Leo goes Paleo amandel sambal

Bewaar de sambal in porties van 50 gr (voor 4p) in de vriezer. Wanneer je de sambal wilt gebruiken laat je een portie ontdooien en meng je het goedje met een paar eetlepels kokend water. Roer goed door en voeg net zoveel water toe dat je een dikkige saus krijgt, begin met zo min mogelijk water want je pakt al snel teveel en dan is de saus te ‘nat’.

Serveer bij/over gestoomde groenten (denk aan gado gado/petjil).

PS: pinda sambal als product is niet echt low carb ;-), MAAR je eet er per persoon in principe maar 1 of 2 eetlepels van (nadat het is aangelengd met water). Dat komt dan neer op ca. 5 gr koolhydraten per portie (en dat is dan eigenlijk best wel te doen binnen een low carb dieet).