Van het weekend heb ik pompoensoep gemaakt, de twittervolgers hadden dit waarschijnlijk al opgemerkt ;-). Eigenlijk zijn we bij ons thuis niet zo fan van pompoen, manlief al helemaal niet, maar voor een Paleoër is het van belang voldoende vitamine A binnen te krijgen, iets wat niet zo makkelijk is wanneer je (zoals ik) nog niet gewend bent aan het verorberen van orgaanvlees. Vandaag bij de slager stond ik er ook weer bij en keek ernaar, maar kopen…nog even niet. Ik moet echt op zoek naar een goed recept, iemand?? Goed, vooralsnog houden we het dus nog maar even bij pompoensoep (ook al is dat dan vitamine a uit beta-caroteen en niet uit retinol).

Pompoensoep

1 flinke pompoen
1 grote bataat
2 uien
1 teen knoflook
1,5 l. (gekookt) water (of lekkerder nog; zelfgemaakte bouillon)
200-250 ml. kokosmelk (of mix kokosmelk met room voor een vollere smaak)
2 sinaasappels, uitgeperst
stukje gember, fijngehakt
1 tl. (verse) curcuma (geelwortel)
1 tl. 5-spice poeder
1 tl. nootmuskaat
stukje foelie
kokosolie
klont rauwe boter (optioneel)
zout en peper naar smaak

Ik maak de soep, net als Nigella, in twee delen. Hiervoor snij ik de pompoen (zaadjes even verwijderen) en de bataat in repen en leg deze een uurtje in een voorverwarmde oven op 180C. Dat kun je ook doen, scheelt een hoop ergernis met het snijden van de pompoen (wellicht de reden dat ik er niet zo dol op ben), of je schilt alles, snijd het in blokjes en kookt het op de conventionele manier (dan alvast in de 1,5 l. water), it’s up to you.

Als je mijn recept volgt dan liggen nu je pompoen en bataat in de oven en heb jij tijd om de uien te snipperen. Vervolgens fruit je ze aan in wat kokosolie, hier hoef je niet zuinig mee te doen, twee flinke eetlepels is wel zo lekker. Pers de knoflook uit en voeg deze samen met de gehakte gember en specerijen toe.

Wanneer de pompoen en bataat zacht zijn kun je het vruchtvlees van de schillen afschrapen en toevoegen aan het gefruite uimengsel. Plet het geheel even goed met een lepel zodat je soort van gladde puree krijgt, voeg vervolgens het gekookte water toe en roer goed door.

Voeg vervolgens de kokosmelk en het sinaasappelsap toe, maar proef halverwege even, wellicht heb je niet alle kokosmelk en/of sap nodig (afhankelijk van jouw smaak).

Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog wat extra nootmuskaat toe. Ik voeg altijd nog een flinke klont rauwe boter toe, dat doet echt wat met je soep, maar dat kun je achterwege laten. Vervolgens pureer ik de soep altijd nog even met de staafmixer.

Lekker om erbij te garneren is (schapen/geiten-) feta en wat geschaafde amandelen (dan krijg je toch nog wat eiwitten binnen :-)).

 

-UPDATE 2015-

Inmiddels schil ik de pompoen niet meer, maar was de pompoen goed voor gebruik. De schil gaat gewoon mee in de soep.