Ik ben dol op comfort food. Voor wie bekend is met de Griekse keuken zal het geen verassing zijn dat dit recept niet helemaal paleo is. Het is meer soft-paleo of eigenlijk primal. Binnen paleo zijn er nogal wat stromingen en de een gaat een stuk verder in het voedingspatroon dan de ander. Dit recept is daarom wellicht meer voor de beginnende (polder)paleo of primal eter, maar je kunt het natuurlijk ook binnen je 20% laten vallen. Het bevat namelijk nachtschaden aubergine, tomaat en aardappel (ik wil ook nog eens een versie proberen met zoete aardappel, dat kan volgens mij heel goed in deze dis) en daarnaast ook nog yoghurt en kaas. Dus het heeft alle ingrediënten waar de die-hard fanatieke Paleo zijn neus voor ophaalt, toch vond ik het te lekker om niet te delen. Je moet dus maar voor jezelf uitmaken of je dit een geschikt recept vind of niet.

Primal Moussaka

Primal Moussaka

Ingredients

  • 800 gr rundgehakt, bij voorkeur van grasgevoerd rund
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook
  • 500 ml passata (gepureerde tomaten)
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl 5 kruidenpoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • 1/4 tl chilipepervlokken (optioneel)
  • 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • 350 gr Turkse yoghurt (10% vet)
  • 4 (gras)eieren
  • 1/4 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 glas rode wijn (de alcohol verdampt tijdens de bereiding)
  • 2 grote aubergines, in plakken gesneden
  • 150 gr geraspte kaas
  • 200 gr vastkokende aardappelen, gekookt en in plakjes
  • 1 el (gras)boter of olijfolie
  • extra olijfolie om de aubergines in te bakken
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructions

  1. Bestrooi de aubergineplakken met een klein beetje zout en laat ze staan om uit te lekken.
  2. Fruit de gesnipperde ui in de boter of olijfolie in een grote koekenpan en voeg het gehakt toe.
  3. Rul het gehakt met de ui en voeg de knoflook, kruiden en specerijen toe (behalve de peterselie en de nootmuskaat).
  4. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Giet de gepureerde tomaten en het glas wijn erbij, roer door en draai het vuur laag.
  6. Laat het een tijdje zachtjes pruttelen.
  7. Klopt ondertussen de yoghurt los met de eieren en gemalen nootmuskaat.
  8. Bak de vervolgens de aubergineplakken een voor een in wat olijfolie in een koekenpan.
  9. Leg de gebakken aubergineplakken in een ovenschaal.
  10. Schep de helft van het tomaten-vleesmengsel hierop en bestrooi met 50 gram geraspte kaas.
  11. Leg vervolgens de aardappelschijfjes erop.
  12. Schep de resterende vleessaus erover en weer 50 gram kaas.
  13. Verdeel tenslotte het yoghurt-eimengsel hierover, de resterende kaas en de fijngehakte peterselie.
  14. Plaats 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180C tot het een mooi bruin korstje heeft gekregen.
  15. Eet smakelijk!
http://leogoespaleo.nl/primal-moussaka/

Lekker met een salade van komkommer met wat mayo.