Een paar weken geleden heb ik een kookworkshop gevolgd, een rawfoodworkshop om precies te zijn. Wees niet bang, dit wordt niet opeens rawleo.nl o.i.d., ik vind het gewoon leuk en houd graag een open mind. De workshop was fantastisch, ik heb geen nieuwe kooktechnieken geleerd maar mijn creativiteit werd wel weer even lekker aangewakkerd van de andere invalshoek. Ik ben Sandra van Lekkerraw daarvoor dan ook erg dankbaar.

Op twitter gooide ik van de week al een berichtje uit met de vraag wat mijn volgers van raw vinden. Geen response, behalve van dhr. Groothedde, waarvoor dank. Raw was natuurlijk een erg hot topic ongeveer een jaar geleden, voornamelijk in negatieve zin (althans dat is wat ik ervan heb meegekregen). Ik ben zelf geen groot voorstander van raw, in ieder geval niet op de wijze waarop de meeste mensen het praktiseren. Ik denk echt dat we dierlijke eiwitten en vetten nodig hebben en dat strookt niet met de gemiddelde heersende rawgedachte. Toch denk ik dat een combinatie van raw, Weston Price en Paleo errug dicht bij het ideale eetpatroon komt.

Als ik de huidige tendens binnen paleo aanschouw valt me op dat de nadruk momenteel erg naar het bakken gaat, misschien is het hype maar ik vind het persoonlijk erg weinig met paleo te maken hebben. Ook ik vind een snoeperij lekker hoor, ik ben niet roomser dan de paus, de doorgewinterde lezer is daar goed van op de hoogte. Maar je vindt mij niet wekelijks in de keuken om nieuwe broden/cakes en koekjes uit te proberen. Al was het alleen maar omdat de meeste van die baksels gewoonweg niet te vreten zijn. Nee, ik droom van een eetpatroon bestaande uit sashimi (rauwe vis), wat graasvlees, wat groente (niet teveel), fruit, noten en eieren. Misschien een incidenteel glas rauwe melk of stukje brie en een paleo bonbon of vooruit een paleo koekje af en toe. Zou dat niet geweldig zijn? Mijn portemonnee knijpt hem nog even, dus momenteel worden er vooral concessies gedaan (met name op de rauwe vis), maar ooit……. Eerst maar eens fatsoenlijke sashimi van wild gevangen vis vinden ;-).

Terug naar Sandra, ze heeft mij voor eens en voor altijd van de warme spaghetti afgeholpen. Ik was inmiddels wel gewend aan een leven zonder pasta, eerlijk gezegd mis ik het voor geen meter, een courgette in slierten smaakt ook nog eens een stuk beter. Maar ik bakte de courgettespaghetti nog altijd wel even op. Dat hoeft dus niet, echt niet! Shocking, althans voor mij. Nadat ik bij Sandra rauwe spaghetti heb gegeten gaat die courgette bij mij echt niet meer de pan in. En, voordeel, courgette is een vruchtgroente dus ik ben helemaal blij en kan er met een gerust hart lekker vaak van genieten (ik ga graag mee met de gedachte van Georgia Ede).

Ik was zo enthousiast over de spaghetti van Sandra, dat ik aan haar vroeg of ik het recept op mijn blog mocht plaatsen. Dat mocht, thank you Sandra! Dit recept is zo lekker, dat het vast ook jouw nieuwe favoriete ‘pasta’ wordt! Als echte paleo eet ik dit wel met een lekker stukje zalm.

Courgettespaghetti met pistachepesto & rawmezan

2 porties

2 kleine courgettes

pistachepesto:
3/4 cup pistachenoten
1/8 theel. himalaya zout + een beetje
1 bosje basilicum
1 eetl. citroensap
1/2 cup extra virgin olijfolie

rawmezan:
1/4 cup pijnboompitten
1/8 cup walnoten
1/4 cup edelgistvlokken
1/8 theel. himalaya zout

Gemengde salade of veldsla

Benodigde keukenapparatuur:
spirelli
keukenmachine

‘Draai’ spaghetti van de courgettes met bijvoorbeeld een spirelli, spiralfix, juliennesnijder of spirooli.

Bereid de rawmezan door de pijnboompitten, walnoten, edelgistvlokken en het zout in de keukenmachine tot een korrelig strooisel te hakken. Dit hoeft maar heel kort, liefst maar enkele keren met de ‘pulse’ knop. Dat geeft een lekkere knapperige bite (geen poeder dus).

Maak een pesto van de ingrediënten voor de pistachepesto in een keukenmachine (of voor de echte puristen een vijzel) door de ingrediënten kort fijn te malen. Het is het lekkerst als je ook hier de structuur ietwat grof houdt. Controleer de smaak en voeg eventueel nog wat zout, citroensap of olijfolie toe.

Schep de pistachepesto door de spaghetti. Leg op elk bord wat gemengde salade/veldsla en schep hier de courgettespaghetti op. Bestrooi (ruim) met de rawmezan.

 

PS: dit recept vindt je ook in Sandra’s boek dat eind deze maand uitkomt. Lekkerraw, je kunt het hier kopen.