Ah heerlijk, de herfst komt eraan. Ondanks dat ik ook groot fan ben van de zomer, vindt ik deze periode van het jaar toch wel wat hebben. Alvast een beetje fantaseren over koude winterdagen en kerst en weer wat vaker binnen zijn met vrienden en familie, om er vervolgens in januari flink de *#%$ in te hebben en niet kan wachten tot het weer warmer wordt ;-).

Ik maak in deze tijd van het jaar ook graag mijn huis weer iets gezelliger, ik verander de indeling van de meubels, vervang de plantjes die de zomer (en het vergeten van water geven) niet hebben overleefd, zet weer overal kaarsjes neer en krijg alweer helemaal zin in stoofpotten en (pompoen)soep. Maar deze periode staat voor mij ook voor lange wandelingen in het bos en genieten van de voorlopig laatste warme dagen.

Soep is natuurlijk het lekkerst wanneer het met liefde en een langere bereidingstijd klaargemaakt wordt. Ik maak daarom het liefst de bouillon een dag van tevoren, om het mezelf niet al te moeilijk te maken maak ik er tegelijkertijd maar mijn voorbereiding voor de avondmaaltijd van. Twee gerechten in één keer, wel zo makkelijk! Op het eerste gezicht lijkt het misschien een hoop werk, maar dat valt reuze mee. De kip heb je in 10 minuten in de oven gezet en de bereidingstijd in de oven gebruik je natuurlijk voor andere bezigheden. Ook de soep kan in 10 minuten op het vuur staan en voor de bereidingstijd daarvan geldt weer hetzelfde als voor de kip in de oven. Ondertussen hoef je voor het avondeten ook al bijna niets meer te doen, je bent eigenlijk in 30 minuten klaar voor twee maaltijden ;-). Oke, het is ietwat gechargeerd, maar perfect voor een natte dag, toch?!

Voor de kip uit de oven

2 hele kippen
1 citroen, in 4 parten gesneden
1 ui, in kwarten gesneden
4 tenen knoflook, gekneusd
wat takjes tuinkruiden (rozemarijn, tijm, salie, oregano net wat je wilt)
zout, peper
scheut olijfolie

Voor de bouillon

botten en karkas van de kippen
1 ui
3 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
paar stukjes foelie
paar kruidnagels
2 el azijn
bakvocht van de kip uit de oven

Voor de soep

de apart gehouden kipstukjes
wit van drie preien, in ringen
1 winterwortel, in plakjes of blokjes
3 stengels bleekselderij, in stukjes
1 kleine zoete aardappel, in blokjes
half bosje fijngesneden bladselderij
zout, peper

Begin met de twee hele kippen. Vul ze met de citroen, ui, knoflook, rozemarijn en tijm. Doe ze in een met wat olijfolie ingevette ovenschaal, bestrooi met zout en peper en giet er nog een scheutje olijfolie over. Zet een uurtje in een voorverwamrde oven op 180C.  Het karkas en de helft van het vlees dient vervolgens als basis voor de soep. De kipfilets bewaar je voor het avondeten.

Snijd de kipfilets van de kip en gebruik deze voor bijvoorbeeld je avondmaaltijd, meeneemlunch of deze kipcurry. Laat de rest van de kip afkoelen.

Haal het overige vlees van de botten en bewaar in de koelkast voor later door de soep. Doe de botten en het karkas in een grote pan. Voeg hier een gehalveerde ui, 3 tenen knoflook, 2 laurierblaadjes, 2 eetlepels azijn, een paar kruidnagels, wat foelie, zout, het bakvocht uit de ovenschaal en voldoende water aan toe totdat de botten en het karkas onder water staan. Breng aan de kook en laat een paar uur zachtjes tegen het kookpunt aan staan zodat de botten hun smaak kunnen afgeven aan het water.

Wanneer de bouillon getrokken is passeer je alles door een zeef. Voeg aan de gezeefde bouillon de kipstukjes, die je apart gehouden hebt, toe. Verwarm langzaam en voeg de in ringen gesneden prei, de zoete aardappel in blokjes, de gesneden bleekselderij, fijngesneden wortel en fijngehakte bladselderij toe. Laat zachtjes koken tot de zoete aardappel gaar is.

Breng op smaak met zout en peper en geniet ervan!