Leo goes Paleo receptenruil Het is weer tijd voor de receptenruil van januari. En, heel erg, ik begin er een traditie van de maken om de post te laat online te zetten. Ik hoop dat Barbara het me kan vergeven, want deze keer kookte ik van haar blog Barbara Eet. Barbara heeft een prachtig blog, niet alleen qua vormgeving maar zeker ook qua recepten. En ze heeft er VEEL! Het was dus lastig kiezen, ik heb verschillende keren een kijkje op haar site genomen om uiteindelijk toch bij mijn eerste keuze uit te komen; Marokkaans lamsvlees uit de tajine en laat ik het zo zeggen; ik ben blij dat ik die keuze heb gemaakt!

In het verleden maakte ik vaak tajines, ben er dol op. Helaas heb ik mijn tajines (ja ik had er meerdere) weggedaan bij mijn verhuizing twee jaar geleden. In mijn huidige woning was een gasaansluiting niet mogelijk dus kook ik sindsdien op inductie. Mijn stenen tajines waren te groot voor de oven en te veel gebruikt om nog mooi op tafel te zetten, dus weg ermee. Sinds kort heb ik een crock-pot en die heeft ook een keramieken kom, waardoor ik een vergelijkbaar effect kan krijgen als bij het koken in een tajine. Ik ging aan de slag.

Mijn moeder zou mee-eten en zij eet Auto-immuun paleo, ik heb daarom het recept iets aangepast door er geen chilipoeder aan toe te voegen. Mijn moeder kan noten en gedroogd fruit met mate verdragen dus dat heb ik er gewoon in gelaten. Om het gerecht helemaal paleo te maken heb ik tenslotte het bouillonblokje nog vervangen door een beetje bottenbouillon (was gelijk goed voor mijn remineralisatieproject, waar ik later nog een post over zal plaatsen).

Het gerecht is voor 6 personen.

Ingrediënten

800 gr lamsvlees, in blokjes (ik koos lamsschouder)
rasp en sap van 1 sinaasappel
200 ml bottenbouillon
3 flinke sjalotten, gesnipperd
plukje saffraan
1 tl korianderzaad, fijngemalen
1 tl komijnzaad, fijngemalen
1 kaneelstokje
4 tenen knoflook, geplet
100 gr gedroogde abrikozen, in tweeën
75 gr gedroogde pruimen, in tweeën
1 hand peterselie of koriander
1 flinke el. cashewpasta
olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper

Werkwijze

Fruit de gesnipperde sjalotjes in wat olijfolie. Voeg de saffraan toe en roerbak tot licht gekleurd.

Doe het vlees in de slow cooker, roer de gefruite sjalotten erdoor en de bouillon. Voeg specerijen, het gedroogde fruit, knoflook en het rasp en sap van de sinaasappel toe.

Ik heb het gerecht circa 6 uur op low in de slow cooker gedaan. Als je het gerecht in een braadpan of tajine maakt is anderhalf uur zachtjes stoven voldoende.

Breng het vervolgens op smaak met zout en peper en roer er de cashewpasta door.

Serveer het gerecht in een mooie schaal, bestrooid met amandelschaafsel (wat ik vergeten was) en wat gehakte peterselie, bladselderij of koriander.

Ik at er deze bloemkoolcouscous bij.

Het originele recept van Barbara vind je trouwens hier: http://www.barbaraeet.nl/marokkaans-lamsvlees-uit-de-tajine/

Wat vond ik van het gerecht?

Ik vond het geweldig! Heerlijk en met een echt Marokkaanse smaak. Ik heb het gerecht wel een dag laten staan, dus de ene dag gemaakt en pas de volgende dag gegeten, dat is de smaak zeker nog ten goede gekomen (zoals bij alle stoofschotels en soepen). We hebben er met zijn allen heerlijk van gegeten en dit gerecht komt zeker vaker op tafel vanaf nu. Dankjewel Barbara!

Neem ook eens een kijkje bij de andere bloggers die meedoen aan de receptenruil: Barbara Eet,  Candy in WonderlandCave-aDe voedzame keukenEet goed, voel je goedEet Paleo,Ge-zonderJouw FabriekKinderen kunnen prima anders etenOerspronkelijkOerkracht voedingsadviesPaleollandPuur en lekker leven volgens MandyPuur Home Made en Pure Food Coaching