Als doorgewinterd grasgevoerd vleeseter dacht ik dat ik alle aanbieders van grasgevoerd vlees inmiddels wel kende, maar niets bleek minder waar. Léon van Vlees van de Woeste Grond mailde mij een paar weken terug of ik hun vlees eens wilde uitproberen en omdat ik nog niet bekend was met ze en altijd wel in ben voor iets nieuws, dacht ik waarom ook niet?!

Wat is Vlees van de Woeste Grond

Het Vlees van de Woeste Grond is afkomstig van Schotse hooglanders, Aberdeen Angus runderen en Schoonebeker schapen die in Drente en Friesland in natuurgebieden rondlopen. Ze lopen het hele jaar buiten en krijgen geen bijvoeding. De dieren leven in vrijwel volledige vrijheid, zijn niet doorgefokt voor de vleesindustrie en ze bepalen zelf wat en wanneer ze eten. De runderen en schapen lopen rond als ze daar behoefte aan hebben en ze worden zoveel mogelijk door de mens met rust gelaten. Dichter bij hoe de dieren oorspronkelijk leefden kun je vrijwel niet komen, het is een hele vriendelijke manier van veehouden, voor zowel het ecosysteem, het dier als de mens.

Vlees van de Woeste Grond wordt gerund (hihi) door Richard (beheer kudde), Eugénie (marketing en administratie) en Léon (kok, werkt samen met de slager en ontwikkeld producten). Je kunt het vlees online bestellen (ze leveren door heel Nederland op woensdag en zaterdag) en ze hebben ook een aantal verkooppunten in de omgeving van Emmen. Op hun website vind je nog meer informatie en in hun webshop kun je het volledige assortiment terugvinden. Naast het uitgebreide assortiment van rund- en lamsvlees is in de webshop ook polderhoen (kip) en scharrelvarken verkrijgbaar.

Mijn ervaring

Een paar dagen van tevoren had ik van Léon doorgekregen op welke dag het vlees bezorgd zou worden en de avond ervoor kwam een bericht van het vervoersbedrijf (Leen Menken Foodservice Logistics) waar Vlees van de Woeste Grond mee samenwerkt met het exacte tijdvak, op zaterdag tussen 11:15 en 12:15 zou het bezorgd gaan worden. Het klopte precies, heel fijn dat ik niet een hele dag op een bestelling hoefde te wachten. Het vlees werd bezorgd door een bestelbus met koeling en was volledig diepgevroren bij bezorging. Ook het pakketje was keurig verzorgd, de verpakking was intact, er zaten informatiefolders bij en het vlees was netjes verpakt. Echt heel netjes, zo compleet en verzorgd heb ik het nog niet eerder gezien.

 

Leo goes Paleo inhoud vleespakket

 

Ik testte een braadworst, die lekker gekruid was en ideaal voor bij een stamppot en enorm in de smaak viel bij mijn man. Ook het gehakt dat ik vervolgens uitprobeerde had die mooie volle smaak die zo typerend is voor grasgevoerd vlees. Het is in de verste verte niet te vergelijken met dat waterige smaakloze gehakt wat je bij de grootgrutter koopt. Verder probeerde ik ook nog een heerlijke malse biefstuk, wat stoofvlees, een goede runderlever (lekker gebakken met wat uien), zachte en bijna geurloze ossenwit (I like!) en bouillon. Het vlees was stuk voor stuk goed, het heeft een mooie volle smaak, is niet te vet, mooi van kleur en ruikt erg goed wanneer je het bereidt. Ook het gehele verpakkingsproces was super, het vlees was goed ingevroren er waren geen sporen van vriesbrand of wat dan ook. Echt gewoon goed. Ik begrijp dat dit lijkt op een reclamecommercial, maar ik kan er echt niets anders over zeggen.

Bottenbouillon

In het pakketje zat ook een potje kippenbouillon. Léon maakt de bouillon zelf en laat hem garen in de hooikist, waardoor de bouillon een rijke smaak krijgt. De bouillon is ideaal om zo uit een kop te drinken, ik hoefde er niets meer aan toe te voegen, en het smaakte naar grootmoeders kippensoep eigenlijk, maar dan zonder garnituur. Ik vroeg Léon naar de ingrediënten, die staan ook op de verpakking, maar op de site had ik gelezen dat het van kippenbotten gemaakt was, dat zou natuurlijk ideaal zijn, bottenbouillon die je zo kunt bestellen en verwerken thuis. Hij legde me uit dat het met name vleesbouillon was en dus niet een collageenrijke bottenbouillon (jammer). De gedachte erachter was een lekker en e-nummer vrij alternatief voor de in de handel verkrijgbare bouillons te creëren. Aha, super, maar ik had graag een goed adres voor bottenbouillon gehad, lekkere dikke gelatinerijke bouillon voor die momenten dat ik zelf niet genoeg tijd heb om een pan te maken. Léon wilde die uitdaging wel aangaan en ging er gelijk mee aan de slag. Heel bijzonder!

gelatine en collageenrijke bottenbouillon

 

Een week later kreeg ik opnieuw bezoek van de bezorger, dit keer kwam hij met een potje diepgevroren runderbottenbouillon. Na het ontdooien bleek de bouillon perfect gelei (zie foto), ik werd er helemaal blij van. Ik warmde de bouillon op en nam een lepel, de smaak was goed, maar wel iets te zout naar mijn smaak, dit was dan ook een test. Gelukkig wilde ik de bouillon toch al verwerken in een soep en na toevoeging van wat wortel, prei en bloemkool was de soep uiteindelijk perfect op smaak. Ik heb eindelijk een adres gevonden voor lekkere bottenbouillon voor die momenten wanneer ik zelf geen tijd heb om het te maken. Léon heeft de bottenbouillon inmiddels opgenomen in de webshop (naast de ‘gewone’ kippenbouillon die al online verkrijgbaar was).

Bestel met korting

Neem vooral eens een kijkje in de webshop (www.webshop.vleesvandewoestegrond.nl) Vlees van de Woeste Grond en bij je eerste bestelling ontvang je nu ook nog eens een fijne korting van maar liefst 10% als je de code 10%woest (geldig tot 1 oktober 2016) gebruikt.

 

*Voor deze test heb ik geen vergoeding gekregen, anders dan het vlees dat ik heb uitgeprobeerd. Deze post berust volledig en uitsluitend op mijn mening, dit is geen advertentie.*