In mijn rubriek ‘Wat eet de professional?’ krijg je een kijkje in het voedingspatroon van Paleo professionals.

Wat eet Remko Kuipers?
Inmiddels zullen veel van jullie Remko Kuipers wel kennen, voor wie Remko nog niet zo bekend is; hij is de auteur van het boek ‘Het Oerdieet‘ dat afgelopen januari verscheen (hier te koop: klik). Daarnaast is hij arts, apotheker en onderzoeker en was de eerste op de wereld die promoveerde in de evolutionaire geneeskunde. Hij wil graag cardioloog worden, de eerste die ook aan primaire preventie doet! De afgelopen tien jaren bestudeerde hij welke verschillen er zijn tussen de leefstijl van een traditionele jager-verzamelaar (onze genetische voorouders) en die van ons (een moderne westerse leefstijl). Tijdens zijn onderzoek daarvoor heeft hij de wereld afgereisd op zoek naar nog traditioneel levende jager-verzamelaarvolkeren en heeft hij veel tijd bij ze doorgebracht. Remko kwam met paleo in aanraking toen hij tijdens zijn promotieonderzoek ging lezen over evolutionaire geneeskunde. Voor hem is oervoeding de enige voeding waarvoor met betrekking tot gezondheid echt een solide basis bestaat. Hij hoopt ooit nog de werkelijke relatie tussen cholesterol en hart- en vaatziekten te kunnen ontdekken.

 Dag 1

Ontbijt Fruitontbijt van gepureerde appel, peer, kiwi en banaan, met hazelnoten walnoten, amandelen, gojibessen, lijnzaad en cranberries.
Tussendoor
Lunch Zelf mee: dubbele eeuwbol (zoutarm) met pindakaas, zelfgemaakte sambal en tomaat. Kantine: wit bolletje met rosbief. 1 beker karnemelk.
Tussendoor
Diner Voor: paling uit de oven.
Hoofd: 1 aardappel in schijfjes, 200 gr andijvie, halve paprika en handje oude kaas.
Late snack Stuk zwarte chocolade en een glas rode wijn.

Dag 2

Ontbijt Fruitontbijt (zelfde als dag 1)
Tussendoor
Lunch Zelf mee: dubbele eeuwbol met pindakaas, zelfgemaakte sambal en tomaat. Groene salade, aubergine, tomaat, komkommer en mozzarella.
Kantine: stukje vegetarische, eiwitrijke groentequiche.
Tussendoor
Diner Voor: halve avocado met rode ui en tomaat.
Hoofd: roerbak van 3x paprika, 1 prei, 1 ui, 4 champignons, 1 banaan, 2 pangasiusfilets, 100 gr. gemengde zeevruchten, 300 ml kokosmelk en anijskruiden.
Late snack Stuk zwarte chocolade en een glas rode wijn.

Dag 3

Ontbijt Fruitontbijt (net als dag 1).
Tussendoor
Lunch Kantine: zalmmoot met dubbel portie worteltjes en een gemengde salade.
Tussendoor
Diner Tajine van kippenbout, Marokkaanse kruiden, gekonfijte citroen, ui, aubergine, courgette, paprika en amandelschaafsel.
Late snack

Dag 4

Ontbijt Fruitontbijt (net als dag 1).
Tussendoor
Lunch – (geen tijd)
Tussendoor
Diner Thuis: restjes van dag 2 (150 gram).
Restaurant: houtduifbout met uien-paddenstoelensaus.
Late snack 1 witbiertje, 2 rivella.

Dag 5

Ontbijt Fruitontbijt (zie dag 1).
Tussendoor
Lunch Dubbele eeuwbol met pindakaas, zelfgemaakte sambal en tomaat.
Tussendoor
Diner Melanzane (aubergine, 1 pakje tomatensaus, paar tomaten, buffelmozzarella, kruiden en een handje parmezaanse kaas.
Late snack Stuk zwarte chocolade en een glas rode wijn.

Dag 6

Ontbijt Spiegelei van 2 omega-3 eieren met ui, paprika, tomaat en 2 plakjes kaas.
Tussendoor
Lunch 2 in de koekenpan gebakken scharretjes. 1 snee eeuwbol met pindakaas, zelfgemaakte sambal en preispruiten. 1 snee eeuwbol met honing, sesamzaad, 2 plakken appel en kaneel.
Tussendoor
Diner Op de graat gebakken schol (700 gr) met veldsla, rucola, cherry-tomaatjes, huttenkasesalade en een wortelsalade.
Late snack

Dag 7

Ontbijt Spiegelei van 2 omega-3 eieren met ui, paprika en tomaat.
Tussendoor
Lunch In de oven gestoofde wijting. 1 boterham met pindakaas, zelfgemaakte sambal en preispruiten.
Tussendoor
Diner Zelfgerookte paling met een zoete aardappel, gevuld met huttenkase en bieslook. Daarnaast een wortelsalade.
Late snack Stuk zwarte chocolade en een glas rode wijn.

 

Aanvullingen

In de lange duistere, regenachtige sombere perioden (Nederlandse winter) gebruikt hij af en toe vitamine D capsules.

Wat zegt Remko over zijn eigen voedingsschema?

“Dit is, met uitzondering van dat witte bolletje (dat heb ik in geen jaren meer gehad, toevallig had ik die dag geen andere opties), mijn reguliere eetschema. Ik zou hoogstens de lunch nog willen veranderen aan mijn eigen voedingsschema. Omdat ik dagelijks in het ziekenhuis ben en lange dagen maak, ben ik afhankelijk van de ziekenhuiskantine. Soms zijn daar goede salades en lekkere stukken vlees of vis. Soms moet ik het doen met een pasta/couscoussalade en is er qua vlees alleen een kroket of lekkerbek. Dan heb ik wel een lastige keuze (en wordt het meestal salade en brood).”