In mijn rubriek ‘Wat eet de professional?’ krijg je een kijkje in het voedingspatroon van paleo professionals.

 Wat eet Janet Noome?

Janet Noome is mijn favoriete diëtist, ondanks dat ik zelf geen gebruik (heb) (ge)maak(t) van haar diensten durf ik dat met volle overtuiging te zeggen. Janet was een van de eerste paleo peeps die ik volgde op twitter en ik ben onder de indruk. Ze is integer en oprecht, gaat niet mee in een hype, durft voor haar eigen mening uit te komen en is vooral ook een heel lief mens. Ze is getrouwd en heeft twee volwassen zonen. Na jarenlang last te hebben gehad van darmproblemen heeft Janet na veel zoeken uiteindelijk haar eigen voedingspatroon ontwikkeld waarbij ze klachtenvrij blijft. Dat voedingspatroon is grotendeels paleo. Janet is dus voorstander van paleo, maar kijkt verder en kiest haar eigen weg naar het ‘gezondste’ eetpatroon. Proefondervindelijk is zij uitgekomen op een wijze van eten die grotendeels overeen komt met de paleo manier van eten, nadat ze dat ging combineren met een koolhydraatbeperking merkte ze dat haar klachten helemaal verdwenen. Daarbij heeft ze zich steeds meer verdiept in deze manier van eten en draag het inmiddels al jaren uit in haar diëtistenpraktijk, mede dankzij de kennis van Melchior Meijer waarvoor ze hem zeer dankbaar is. Janet heeft haar praktijk trouwens (zie hier) in Emmen. Ben jij ook zo benieuwd naar wat zij eet?

Dag 1

Ontbijt 1 groot glas Groente smoothie gemaakt met mijn super vitalmax apparaat
Tussendoor
Lunch Omelet van 2 eieren,  met bacon , olijfjes
Tussendoor Handje gemengde noten
Avondeten Slavink (scharrel) met broccoli (beetje geraspte kaas), champignons, lente-uitjes
  Opmerking bij ontbijt: “Ik zoek lukraak groentes bij elkaar en pers het. Nog nooit een miskleun ertussen gehad. Deze was van spinazie, komkommer (voor het extra vocht), bleekselderij, bosje peterselie, bosje basilicum, stukje verse gember en 1 Granny Smith.”

Leo goes Paleo wat eet Janet Noome 6

Dag 2

Ontbijt 150 g naturel kwark (mager of volle) met 1 eetlepel lijnzaad en ½ appel
Tussendoor
Lunch Kop broccolisoep (zelfgemaakt) en een gekookt ei
Tussendoor
Avondeten Oergondische boeuf uit ‘Oergondisch genieten’ pg 186 met gebakken
  bloemkoolrijst

Dag 3

Ontbijt Sinaasappel en handje noten
Tussendoor  –
Lunch Maaltijdsalade: van veldsla, zalm, avocado en blauwe bessen
Tussendoor  –
Avondeten 2 gebakken scholletjes met prei uit de oven en gestoofde aubergine,
  schaaltje Turkse yoghurt na

Leo goes Paleo wat eet Janet Noome 4

Dag 4

Ontbijt 150 g naturel kwark (mager of volle) met 1 eetlepel lijnzaad en ½ appel
Tussendoor
Lunch Gebakken ei van 2 eieren met bacon op sla
Tussendoor
Avondeten Eendenborstfilet met sperziebonen en verse spinazie met stukjes tomaat
 

Leo goes Paleo wat eet Janet Noome 5

Dag 5

Ontbijt 150 g volle kwark met hand blauwe bessen
Tussendoor
Lunch Maaltijdsalade van grote garnalen, en ½ avocado
Tussendoor
Avondeten Spaghetti van courgette, tomaat, spinazie en gehakt
 

Leo goes Paleo wat eet Janet Noome 2

Dag 6

Ontbijt Scrambled eggs met zalm
Tussendoor
Lunch Maaltijdsalade met spekjes, 2 gekookte eieren en plakken sinaasappel
Tussendoor
Avondeten Witlofrolletjes in dikke plakken ham gerold (uit de oven) met wortelpuree
 

Dag 7

Ontbijt Schaaltje (150 g) cottage cheese
Tussendoor
Lunch Gekleurde salade met abrikoos, tomaatjes, restje gare wortel,
  erbij: gemengde noten
Avondeten Asperges, tomaatjes, gehaktballetjes, sla met ei
 

Leo goes Paleo Wat eet Janet Noome

Supplementen:

  • ·         Vitamine D 900
  • ·         Visolie GLA&EPA
  • ·         Multivitamine 50+
  • ·         Q10/ vit E extra sterk
  • ·         Glucosamine

Wat zegt Janet over haar eigen voedingsschema? 

“Ik eet 80% paleo en koolhydraatarm, tarwevrij, suikervrij, geen brood, aardappelen, pasta of rijst.  Ik ben gewend om bij twee maaltijden groente te eten. Wel meestal 1 dagelijkse zuivelconsumptie bij het ontbijt. Dat legt een lekkere bodem in de maag waar je uren op kunt werken. Dat is dan altijd naturel kwark of volle Turkse yoghurt. Of een kaas, zowel harde (geitenkaas) als zachte (Franse) , oude als hele verse (cottage cheese). Ik vind kwark of kaas te lekker om te laten staan.  Ik bak in kokosolie (al jaren) Ik vind het lekker en een prettig product om te gebruiken. Ik ben dol op koken en op uit eten gaan.

Verder drink ik water, (chinese) thee, koffie en espresso (zowel caf als decaf), glas rode of witte wijn.

Tussendoor eet ik eigenlijk nooit iets. Gewoon geen behoefte aan. De porties zijn redelijk groot (vind ik). Soms noten (allerlei) of gekookt eitje of stuk kaas of donkere chocola… En bij feestjes, visites, verjaardagen eet ik heus wel eens gebak. Ik maak afweging wat ik wel eet en wanneer op het moment zelf. Ik ga voor kwaliteit en lekker.