Leo goes Paleo cover-smaakvr

Smaakvrienden fruit

Nu eindelijk de eerste sprankjes zonlicht ons land binnen komen wordt het tijd om aandacht te besteden aan een nieuw boek: Smaakvrienden fruit van Angelique Schmeinck. Enigszins bevooroordeeld begon ik aan de recensie, ik heb een aantal jaren geleden haar eerste uitgave van Smaakvrienden (het rode boek) gekocht en dat was een complete verassing, in positieve zin welteverstaan. Met Smaakvrienden fruit verwachtte ik eenzelfde positieve ervaring.

Smaakvrienden fruit is een groot en dik boek dat, zoals de naam al doet vermoeden, vrijwel alleen fruit behandeld. Dat hoeft niet saai te zijn, integendeel. Met fruit kun je zoveel kanten op, zowel zoet als hartig, Angelique besteed daar dan ook per fruit apart zeer uitgebreid aandacht aan. Iets wat licht afwijkt van haar eerdere Smaakvrienden (groente) waarin ze, minder uitgebreid, alleen de hartige kant behandeld.

Voor wie is Smaakvrienden fruit een geschikt boek? Het liefst zou ik willen zeggen iedereen (!), gewoon omdat ik het zo’n geweldig boek vind. Smaakvrienden fruit biedt enorm veel inspiratie en doet een beroep op je eigen creativiteit, je kunt deze dan ook echt enorm aanwakkeren met dit boek. Het is geen receptenboek, ondanks dat er recepten in staan. Het is veel meer dan dat, het is een boek om mee te koken in plaats van om uit te koken. Een (hobby)kok zou eigenlijk alleen maar Smaakvrienden groente en fruit in huis hoeven hebben, puur ter inspiratie op momenten dat je het even niet meer weet of behoefte hebt aan iets nieuws. Door Angelique kom ik regelmatig op heerlijke combinaties, ik hoef alleen maar even door haar boeken te bladeren als ik weer een stuk groente of fruit heb liggen waar ik eens wat anders mee wil doen.

Maar nu weet je nog niet voldoende over het boek zelf. Na een inleiding over de rol van fruit, smaak begrijpen en uitleg over het aanboren van je creativiteit volgt een korte handleiding over hoe het boek te gebruiken. Dan komt het echte werk, het fruit in de hoofdrol. Zoals ik eerder al aangaf wordt per fruit zowel de zoete als de hartige combinatiemogelijkheden benoemd. Dat gaat als volgt; het fruit wordt benoemd, bijvoorbeeld de Aalbes, en vervolgens wordt op twee pagina’s weergegeven wat je met dat fruit kunt doen bij zoete bereiding. Daarna volgen twee pagina’s voor de hartige bereiding en tenslotte nog een uitgebreid recept ter aanvullende inspiratie. Voor wie bekend is met mindmapping, zal de de systematiek herkenbaar zijn en anders heb je het zo onder de knie. Zie hieronder een afbeelding (even erop klikken voor een vergroting) waarin dat wordt weergegeven voor de zoete mogelijkheden.

Leo goes Paleo smaakvrienden fruit zoet

Zoals je kunt zien geeft Angelique heel handig, per productgroep gesorteerd, weer wat goed en wat heel goed (“B” Boezemvriend) bij een type fruit past. Je hoeft alleen maar te starten met het fruit waarmee je aan de slag wilt gaan, vervolgens kijk je wat je uit de lijst van goede combinaties (de ‘vrienden’) in huis hebt en je nieuwe gerecht is geboren! Jij blij, je familie blij en ik denk zelfs dat het kan bijdragen aan terugdringen van verspilling, dus de wereld is ook nog blij (of draaf ik nu teveel door?!). Wil je een keer echt uitgebreid aan de slag dan blader je vooraf het boek door en koop je de aanvullend benodigde ingrediënten. Voor de duidelijkheid, dat is dus niet perse nodig, vaak heb je voldoende spullen in huis om toch tot een gerecht te komen en dat is precies wat dit boek zo leuk maakt!

smaakvrienden fruit

Na de hoofdrol voor het fruit volgt nog een uitgebreid gedeelte met technieken, bereidingen en basisrecepten op alfabetische volgorde per techniek/bereiding. Dus zeker niet alleen geschikt voor de doorgewinterde kok, maar juist ook erg handig voor beginners.

Het laatste deel van het boek behept een sectie over Culinair breinflitsten; nadenken en fantaseren over nieuwe gerechten. Sla dit gedeelte zeker niet over, er staat zoveel informatie in zoals fruit- en groentekalenders, achtergrondinformatie over bijvoorbeeld exotisch fruit (‘who needs Wikipedia’, zou ik bijna willen zeggen) of verschillende soorten aardbeien (bijdrage door Jan Robben, de aardbeienkoning). Inspiratie voor groentedesserts, de vijf soorten smaken (zoet, zuur, zout, bitter, umami) komen aan bod, kruiden en specerijen worden gerangschikt naar smaak én ook chocolade ontbreekt niet (bijdrage door Norbert Mergen en Jan-Paul Fros) om eens zoet of hartig mee te gaan experimenteren. Het is gewoon een heel compleet boek.

compilatie smaakvrienden

Daarom zou ik willen zeggen ‘koopt allen dit boek’ (en doe gelijk Smaakvrienden groenten erbij in je winkelmandje). Bestel je het boek op de site van smaakvrienden dan krijg je zelfs een gesigneerd exemplaar. Opdat we allemaal maar eens creatief aan de slag gaan in de keuken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *