Leo goes Paleo Rendang

Rendang (ook super in de slowcooker!)

UPDATE 2015: sinds een tijdje maak ik dit recept in de slowcooker en dat maakt het helemaal geweldig lekker! Ik heb bij het recept hieronder nu een aanpassing voor bereiding in de slowcooker erbij geplaatst.

Even een korte noot vooraf, rendang is een pittig gerecht, maar omdat ik een mini monster heb rondlopen thuis heb ik ervoor gekozen de rode pepers niet fijngehakt erdoor te doen maar een adjuma peper (voor het aroma) mee te koken in de Rendang. Resultaat, een heerlijk geurige milde variant. Bij het serveren kun je natuurlijk ook de mee gekookte peper in kleine stukjes door je portie roeren en je hebt alsnog een (very) spicy dish.

De kleur van rendang wordt – naast de bereidingswijze – bepaald door de ingrediënten, de oplettende kijker heeft al gezien dat mijn rendang bruin is in plaats van de gebruikelijk bijna zwarte kleur. Dit komt dus voornamelijk doordat ik de rode peper heel heb gelaten. Geloof me als ik zeg dat de volle rijke smaak van deze rendang het goed kan hebben dat ie niet zwart is.

Rendang

1 kilo runder stoofvlees (ik gebruikte sucadelappen), in grote stukken
3 kerrieblaadjes (maar een laurierblaadje will do the trick too)
5 sjalotten, gehalveerd
1/2 bol knoflook
1 stengel sereh, in grote stukken
stukje laos, ca 3 cm
stukje gember, ca 3 cm
6 spaanse pepers (of 1 adjuma peper)
1/2 el kurkuma (geelwortelpoeder)
zout naar smaak
2 l. kokosmelk (1 liter bij gebruik in de slowcooker)

3 el vers geraspte kokos (optioneel)

Ja, je hebt het goed gelezen, 2 liter kokosmelk (of 1 liter voor gebruik in de slowcooker) en geen olie of boter om in te bakken.

Rendang is, zover ik weet, het enige gerecht waarbij het vlees eerst wordt gegaard en vervolgens pas wordt gebakken. Dat gebeurd als volgt, het vlees gaat samen met de andere ingrediënten in een grote pan (ik gebruikte een wok). De ‘soep’ wordt aan de kook gebracht en suddert vervolgens ca. 2 uur op laag vuur zonder deksel op de pan. Ongeveer 1/3 van de kokosmelk is nu ingekookt. Het vuur wordt weer opgedraaid en de resterende kokosmelk verdampt (in ca. drie kwartier), de in de kokosmelk aanwezige olie wordt langzaam opgenomen door het vlees. Op het laatst bakt het vlees in de olie totdat het volledig door het vlees is opgenomen en is de rendang donker van kleur geworden.

Ok, wat moet je doen 

Bij gebruik van een pan en een fornuis

Hak de sjalotten, knoflook, laos, gember en eventueel de pepers fijn tot een pasta samen met wat van de kokosmelk  in een hakmolen (of gebruik een staafmixer). Doe dit in de pan en verwarm.

Voeg het vlees toe, de kurkuma, stukken sereh, kerrieblaadjes, circa een halve eetlepel zout en eventueel de hele peper(s) toe.

Roer even door en schenk alle kokosmelk erbij. Breng aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat het geheel nu zo’n 2 uur zachtjes sudderen, zonder deksel, en roer af en toe even door.

Leo goes Paleo Rendang prep

Draai vervolgens het vuur hoog, voeg de versgeraspte kokos toe en laat de kokosmelk in ongeveer 30 minuten inkoken. Het is belangrijk dat je continue blijft roeren om aanbakken te voorkomen.

Na 30 minuten is er alleen nog olie over, draai het vuur iets lager en laat nog steeds onder voortdurend roeren de olie volledig opgaan in het vlees. Je gerecht is klaar.

Gebruik je een slowcooker

Hak de sjalotten, knoflook, laos, gember en eventueel de pepers fijn tot een pasta samen met wat van de kokosmelk  in een hakmolen (of gebruik een staafmixer).

Doe dit samen met het vlees, de kurkuma, stukken sereh, kerrieblaadjes, circa een halve eetlepel zout en eventueel de hele peper(s) in de slowcooker.

Overgiet het geheel met een liter kokosmelk en laat het circa 6 uur op stand ‘low’ garen.

Doe alles vervolgens in een braadpan (of grote koekenpan) zet op hoog vuur op het fornuis voeg eventueel de versgeraspte kokos toe en laat het vocht in ongeveer 30 minuten inkoken, het is belangrijk dat je continue blijft roeren om aanbakken te voorkomen.

Na 30 minuten is er alleen nog olie over, draai het vuur iets lager en laat nog steeds onder voortdurend roeren de olie volledig opgaan in het vlees.

Eet smakelijk!

 

 

 

Leo goes Paleo Rendang stages
Op deze foto’s is goed te zien hoe het inkookproces verloopt en hoe de kleur donkerder wordt tijdens het inkoken van de kokosmelk.

 

 

40 gedachten over “Rendang (ook super in de slowcooker!)”

      1. 1 kilo, eet ik wel drie keer van. Maar je hebt gelijk, van zo’n gerecht waarvan de bereiding lang in beslag neemt is het handiger om meer te maken. Doe ik meestal ook.

        Ik had laatst een flink stuk wild zwijn en dat heb ik twee keer, na opnieuw aan de kook brengen, in de hooikist gezet. Totaal zo’n 10 uur. Was heerlijk !
        Ik had er o.a. prei, pastinaak, zoete aardappel en knolselderij bijgedaan. Het mooie van de hooikist is dat de groenten niet tot moes koken, maar stevig blijven en toch gaar zijn. En hun eigen smaak behouden. Vond ik een ontdekking !

      2. Ik heb hem zelf gemaakt. Echt heel simpel. Ik bestel vaker vlees bij OKvlees en dat wordt ingepakt in een grote doos en grote isoleerzak van een soort dik bubbeltjes plastiek ( vlees is diepgevroren ) Sommige mensen gebruiken zo’n zak om plantenbakken tegen bevriezen te beschermen.( Je kunt ze ook terugsturen ) Dat bracht mij op een idee.

        Dus de zak in de doos, handdoek erin, past een grote braadpan in, dichtvouwen en een andere zware pan erop om alles op z’n plaats te houden.
        Blijft úren op temperatuur. Laatst een hele kip ’s avonds aangebakken en in de hooikist . ’s Morgens was hij nóg lauw. Weer even flink aan de kook en opnieuw in de hooikist. Lekker in de tuin gewerkt met mijn dochter en om drie uur gegeten. Alles was nog warm en héeeerlijk.
        Aanrader voor werkende vaders en moeders 😉

          1. Nee maar twee omdat ik ongeveer 600 gr. rundstoofvlees had. Ging verder helemaal volgens jouw recept. Heb nog een maaltje voor morgen !

  1. Twee LITER kokosmelk puur om te laten verdampen? Wat een verspilling. Dat is al gauw tien euro die zo de lucht invliegt. Ik neem onmiddellijk aan dat het lekker is, maar geen haar op mijn hoofd. Ik gebruik zelf 2 dl kokosmelk (1 klein pakje of een half blik) op een pond stoofvlees. Ik laat de deksel op de pan tijdens het stoven en op het laatst kook ik de zaak een beetje in, zodat ik nog een heerlijke saus heb voor over de bloemkool- of aardappelpuree of de groente. Ook erg lekker.

    1. 2 liter aroy d kost bij mij 5,50 dus das al de helft :-). Het is echt de moeite waard, je vlees wordt echt veel zachter (door de olie in de kokosmelk die je mist als je maar 1/10 gebruikt) net als de smaak (die wordt ook fluweelachtiger en voller). Al zal je gerecht vast niet vies worden als je het met minder doet hoor!

      1. En de calorieen, verdampen die ook? Dacht het niet. Twee liter kokosmelk (de mijne bevat 18 procent vet) is 3600 calorieen. Ik ga ervan uit dat een moderne paleoot zich het vlees goed laat smaken en vast 125-150 gram opkan. Dat is dan al 450-600 calorieen alleen aan kokosmelk. Ja, natuurlijk levert zo’n enorme hoeveelheid vet een volle, fluweelachtige smaak op. Sorry hoor, maar ik vind dit recept behoorlijk over-the-top.

        1. Hahaha, ieder zijn ding zal ik maar zeggen. Ik probeer recepten zo authentiek mogelijk te houden en vroeger was men niet bezig met vet of calorieën, persoonlijk denk ik dat je ook niet in calorieën moet denken. Ik let daar eigenlijk nooit op. Ik zou het recept gewoon lekker aanpassen naar je eigen wensen, een recept is een leidraad geen absolute.

    1. Hi Joke, je kunt het recept volgen alleen zul je het laatste gedeelte (het inkoken) wel in een pan moeten doen. Wellicht duurt dat ook iets langer omdat waarschijnlijk maar weinig van de kokosmelk verdampt zal zijn in de slow cooker. Maar dat is voor het proces en de smaak geen probleem. Veel plezier met maken!

  2. Groenten kunnen niet tegen langdurige verhitting. Na tien uur in een hooikist hebben groenten alle vitamines en voedingswaarde verloren.

      1. Het maakt helaas niet uit of ze wel of niet koken. Het gaat om de langdurige verhitting van uren. Daar kunnen groenten niet tegen. Bij rundvleesstoofpotjes in de hooikist doe ik graag wat uien en zo voor de smaak, maar voor de voedingswaarde kan je het net zo goed laten.

    1. Op zich hoef je er geen extra zwarte peper bij te doen. je kunt gewoon de pepers eruit laten, de smaak zal iets minder vol zijn en natuurlijk mild. De kleur blijft hetzelfde als op de foto omdat ik de peper in zijn geheel had meegestoofd.

  3. Jezus Fien, wat ben jij een azijnpisser. Misschien toch iets in je dieet dat je hormoonbalans knalhard overhoop schopt?
    We’re all little Fonzies here en Leo probeert gewoon lekker én gezond te eten.

  4. Inderdaad, zit me er zo één tussen(Fien), terwijl je lekker loopt te lezen, bah wat een gezeik joh..
    Tja die mensen moeten er ook zijn, denk ik dan maar..BAH!

    1. Hi Yessie, ja dat zou zeker moeten kunnen. Ik heb het zelf nooit geprobeerd (een pak is toch wel lekker makkelijk). Ik neem aan dat je het kokosvlees in de blender doet met water en vervolgens zeeft? De kokosmelk die ik heb gebruikt bevatte 50% kokos (ca. 1 op 1 in gewicht met water in het eindproduct).

  5. Hoi, ik wil dit gerecht morgen gaan maken. Maar waar haal ik adjum peper? Als ik op de site van amazing oriëntal dit intik bij zoekopdracht, vindt deze niks…

    1. Adjuma peper of madame jeanette peper haal je bij de Surinaams/Hindoestaans/Afrikaanse toko. Je kunt het eventueel ook vervangen door rode pepers (naar smaak).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *