whole30-header

The Whole30, week 1

This one is for James 😉

Zoals je in mijn vorige post hebt kunnen lezen ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan; 30 dagen volledig ongeraffineerde voeding eten, mijn eigen n=1 experimentje. Inmiddels heb ik er een week opzitten en heb dagelijks bijgehouden hoe ik me voelde en wat ik at. Dit laatste zal ik ook voor de komende weken nog doen. Mijn eerste indruk: ik ben een beetje teleurgesteld. Teleurgesteld, omdat ik, na al die Amerikaanse verhalen (I must be soo naive), toch een beetje verwacht had een enorme struggle tegemoet te gaan wanneer ik hieraan zou beginnen en vervolgens een geweldige euforie zou gaan ervaren. Laten we zeggen, de euforie kan nog komen (die had ik nu nog niet verwacht natuurlijk), maar van een enorme struggle is tot nu toe nog geen sprake. Dat viel dus even tegen, maar eigenlijk natuurlijk hartstikke mee, goed nieuws dus voor een ieder die nog tegen een drempel aanloopt om ook hieraan te beginnen. James? :-p.

Toch ben ik wel lichtelijk gefascineerd door het feit dat ik zo weinig moeite heb dit vol te houden, juist omdat ik het zo veel lastiger had verwacht. Ik ben niet echt een grootverbruiker wat zuivel betreft, de zuivel die ik nuttig bestaat hoofdzakelijk uit ijs en toetjes. Af en toe wat gesmolten kaas bij/over een gerecht of een kaasplankje bij de wijn. Maar qua kaas zijn het geen wekelijks terugkerende verschijnselen, hooguit tweewekelijks. IJs en toetjes waren wel aan de dagelijkse orde. Wijn drink ik wel geregeld, helaas moet ik dat nu even opgeven. Verder heb ik granen voor het grootste gedeelte een aantal maanden geleden, bij de start van mijn paleo avontuur, al in de ban gedaan. Een incidenteel plakje cake bij moeders of een koekje/muffin hier en daar zette wat dat betreft al geen zoden meer aan de dijk voor wat betreft mijn graanverbruik. Ik hoefde dus geen afkickverschijnselen van exorfinen uit caseïne te verwachten. Wellicht was mijn ‘voorsprong’ van al deels paleo eten en minimaal zuivelgebruik toch een grotere voorsprong dan ik had verwacht.

Voor de nieuwsgierige lezers, hieronder volgt een korte beschrijving van dag tot dag van mijn eerste week “Whole30”.

Dag 1

Vol goede moed ben ik gestart aan mijn nieuwe challenge. Ondanks mijn suikerrijke uitspattingen van de afgelopen weken was deze eerste dag verbazingwekkend makkelijk vol te houden. Gek genoeg heb ik maar weinig kcal binnengekregen, ik kwam uit op nog geen 1100 kcal, 36% vet (43.7gr), 33% khd (93.9gr) en 31% eiwitten (82.6gr), waarschijnlijk had ik nog wel wat te verbranden van de afgelopen dagen ;-). Op mijn eerste dag ben ik wel de fout in gegaan, ik heb een miniblokje pure chocolade op, zonder er bij na te denken at ik het op, dus eigenlijk telt deze dag niet. Ik ga daarom een extra dag inlassen om alsnog op 30 dagen strikt Whole30 uit te komen. Eigenlijk heb ik wel te weinig kcal binnengekregen vind ik zelf, maar na al die uitspattingen van de afgelopen tijd vind ik het voor een dag niet zo’n ramp. Het schijnt zelfs wel goed te zijn voor je stofwisseling om af en toe eens te pieken (welke kant dan ook op). Daarom heb ik omdat deze dag toch niet meer meetelt, voor de goede voedingswaarde (o.a. calcium en vit. A) toch nog een smoothie met rauwe melk genomen, ik ben van mening dat rauwe zuivel eerder wat toevoegt aan je lijf dan dat het kwaad doet. Mijn man heeft duidelijk een intolerantie voor zuivel, maar sinds hij rauwe melk drink zijn de verschijnselen (buikpijn etc.) die hij had na het nuttigen van zuivel verdwenen. Ook mijn dochtertje krijgt sinds anderhalve maand alleen nog rauwe melk (goodbye Nutrilon) en ik merk aan haar huid en gestel dat zij het daar beter op doet. Ze is niet ziek geweest na haar prikjes (tot nu toe was het elke keer raak met hoge koorts etc.) en ook met het doorkomen van haar kiezen is het nu een stuk minder heftig dan daarvoor (en zonder koorts!). Maar goed, vanaf nu zal ik dertig dagen geen zuivel nuttigen. Het was qua eten niet zo’n beste (eerste) dag, qua vitamines en mineralen scoorde ik vandaag daarom ook slecht, dus heb ik maar een multivitamine ingenomen naast mijn gebruikelijke dosis vitamine D.

Wat heb ik gegeten

Ontbijt
Handje noten

Lunch
1/2 speklap met puree van zoete aardappel, wortel en spruitjes. In de puree zit ghee en een ei.

Diner
Kipfilet met champignons, bleekselderij, appel, ui en wortel gebakken in ghee

Snacks
5 gr pure chocolade
Paar witte druiven
Smoothie rauwe melk, banaan en amandelpasta

Voor de volledigheid, ik drink alleen (kruiden)thee en water tijdens deze weken (en misschien incidenteel een glas vruchtensap).

Dag 2 (Dag 1 🙂)

Vanochtend werd ik wat vermoeid wakker, vreemd eigenlijk want de kleine heeft eindelijk weer eens een nacht doorgeslapen (ik ben een gezegde moeder van een 15 maanden oude dochter die het vertikt om door te slapen, wij staan dus vaak nog 1 a 2 keer per avond/nacht aan haar bed 🙁 ). Verder geen moeite gehad om me aan het dieet te houden. Vandaag heb ik 1.587 kcal binnengekregen, 49% vet (90.1gr), 20% khd (85.3gr) en 31% eiwitten (120.2gr). Ondanks dat ik maar 85gr koolhydraten heb binnengekregen vandaag heb ik geen vervelende verschijnselen gehad (slap, chagrijnig, sterke wisseling in bloedsuikerspiegel).

Wat heb ik gegeten

Ontbijt
ca. 50 gram rauwe noten (macadamia’s, amandelen, walnoten, hazelnoten)
1 banaan

Lunch
diner van gisteren

Diner
Runderstoof van sucadelappen, zelfgemaakte bouillon, tomaat, uien en specerijen met puree van zoete aardappel, doperwten, gebakken uien en rauwe spinazie.

Snacks
schaaltje bosvruchten

Dag 3

Vanochtend bij het opstaan toch echt het idee dat ik verkouden begin te worden, was weer moe en heb nu ook keelpijn. Alleen weet ik niet of het aan mijn nieuwe dieet ligt of aan mijn dochter, zij is namelijk al een paar dagen verkouden. Verder vanochtend gestart met flink wat noten, de banaan bewaar ik voor later vanmiddag net voordat ik mijn training bij de fysio aanvang, ik heb er nu gewoon geen trek in. Volgens mij zijn mijn darmen ook aan een schoonmaak bezig, want ik heb al twee dagen een soort zeurderig gevoel. Gisteren dacht ik eigenlijk dat het door een iets te strakke broek kwam, maar ik heb het vandaag nog steeds en geen strakke broek aan ;-). Na de training werd ik heel naar, volgens mij begin ik echt ziek te worden. De rest van de avond maar een beetje op de bank gehangen. Vandaag heb ik 2.143 kcal binnengekregen, 55% vet (137gr), 27% khd (156.4gr) en 18% eiwitten (96.9gr).

Wat heb ik gegeten

Ontbijt
ca. 50 gram rauwe noten (macadamia’s, amandelen, walnoten, hazelnoten)
1 banaan

Lunch
diner van gisteren

Diner
Courgettespaghetti met een saus van rundgehakt, cacaopoeder, tomaat, uien, knoflook, en specerijen. 1 kleine bakbanaan gebakken in cocosolie.

Snacks
20-30 gr rauwe noten (mix)
wat zonnebloempitten
10gr rozijntjes
een peer

Dag 4

Vanochtend voelde ik me weer een stuk beter, niet gezond, maar het lijkt alsof mijn verkoudheid niet doorzet. Heb nog wel last van een ‘rauwe’ keel, om het maar zo te zeggen. Heb het idee dat ik wat milder gestemd ben, ik ben hartstikke leuk, aardig en gezellig van mezelf natuurlijk, maar voor mijn gevoel is mijn kattigheid wat minder (werd meestal veroorzaakt door een suikerpiekje hier en daar en die heb ik van de week niet gehad). Verder geen bijzonderheden, al ben ik wel wat minder energiek van de week, het huishouden heeft geen prioriteit zullen we maar zeggen. Maar of dat nu door de Whole30 komt of doordat ik wat ziekjes ben????? Ik heb trouwens wel een leuke film gekeken in de bioscoop vandaag: de Marathon, aanrader! Vandaag heb ik 1.658 kcal binnengekregen, 58% vet (112.4gr), 24% khd (107.2gr) en 18% eiwitten (74.4gr).

Wat heb ik gegeten

Ontbijt
ca. 60 gr rauwe noten

Lunch
diner van gisteren

Diner
zalm met broccoli, wortel, gele paprika, rode paprika, bleekselderij en champignons.

Snacks
fruitsalade
3 bananenchipjes
½ kaki fruit
½ mango
1 passievrucht

Dag 5

Vanochtend bij het opstaan het gevoel weer bijna fit te zijn, al ben ik nog niet zo energiek en heb ik nog wel het gevoel dat ik een haarbal in mijn keel heb, maar verder voel ik mij ok. Was wakker voor de wekker, maar die was redelijk laat vanochtend (8:00 uur) :-). Verder lijkt het of ik de afgelopen nachten lichter heb geslapen dan normaal, dat ervaar ik als vervelend. Later op de dag ben ik toch weer meer moe, dat fitte gevoel van vanochtend was helaas maar schijn. Bij het ophalen van de kleine uit de crèche had ik opeens heel erg trek in pannenkoeken, ai dat is geen optie. Dit moment leek heel veel op mijn afkickverschijnselen toen ik stopte met roken, dan had ik in het begin ook van die momenten dat ik echt snakte naar een sigaret. Ik kan dus concluderen dat er toch lichte afkickverschijnselen zijn :-), wel pas vandaag voor het eerst op dat gebied. Vandaag heb ik 2.030 kcal binnengekregen, 67% vet (159.3gr), 19% khd (106.5gr) en 13% eiwitten (69.4gr). Hmmm, die eiwitten hadden wel iets hoger gemogen vandaag.

Wat heb ik gegeten

Ontbijt
ca. 50 gr rauwe noten

Lunch
diner van gisteren

Diner
karbonade gebakken in ghee en gestoofde kool (met wat ghee). Een paar plakjes bakbanaan in cocosolie gebakken.

Snacks
1 peer
20 gr rauwe noten
Bananenshake

Dag 6

Voor mijn gevoel ben ik moeër dan dat ik de afgelopen dagen geweest ben, misschien omdat het vandaag weekend is en ik niet hoef te werken en er daardoor meer bewust van ben? ’s Middags zit ik met ‘zand in de ogen’ (mijn manier om te zeggen dat Klaas Vaak geweest is) op de bank, ben verrot :-(. Het is mij opgevallen dat ik de afgelopen dagen minder vaak naar het toilet geweest ben om te plassen, normaal ga ik wel 1 keer in de 1 a twee uur. Maar begin van de middag ben ik pas voor het eerst geweest sinds het opstaan om 8 uur. Mijn huid lijkt ook iets gladder/zachter, maar dat kan toeval zijn. Oh en de afkickverschijnselen zijn ook weer aanwezig vandaag, ik heb al de hele dag visioenen van worteltaart met cream cheese icing, ik kan het gewoon proeven…. Mijn man zeurt ook om toetjes, “oh is dat ook niet paleo” is zijn commentaar als ik zeg dat dat niet kan en vraagt of ik dan vanavond niet weer zo’n lekkere smoothie banaan kan maken. Hij heeft duidelijk ook last van afkickverschijnselen ;-). Vandaag heb ik 1.844 kcal binnengekregen, 57% vet (121.7gr), 25% khd 124gr) en 18% eiwitten (83.3gr).

Wat heb ik gegeten

Ontbijt
een peer

Lunch
Koolrolletjes

Diner
goed gevulde kippensoep, gemaakt van zelf getrokken bouillon en met stukjes knapperig gebakken rauwe ham (ik zocht naar bacon bij de Ap, maar die bevatte allemaal suiker/glucosestroop/dextrose, belachelijk!!)

Snacks
noten
nog een peer
½ ananas
een paar rozijnen

Dag 7

Lekker uitgeslapen tot 9 uur, zowel ik als mijn dochter :-). Daarna lekker ontbijtje gemaakt van kussenzachte roerei met gerookte makreel en een koolrolletje ernaast. Mijn dochter smult van dit soort ontbijtjes en ze vindt het geweldig om de roereistukjes zelf te pakken en in haar mond te stoppen (ik hou mijn roerei altijd redelijk groot, vind ik zelf lekkerder, dan is ie nog lekker moist). Geen keelpijn meer vandaag en qua energie is het ook beter dan gisteren. Vanmiddag een borrel bij de nieuwe buren gehad, heerlijk thee gedronken (i.p.v. wijn) en de hapjes en het stokbrood met franse kaasjes heb ik laten staan, de enige paleosnack die er was heb ik gegeten; twee stuks olijven :-). Maar het was gezellig en ik moet zeggen dat het me eigenlijk geen moeite heeft gekost om de wijn en de hapjes te laten staan (OK de wijn was wel iets moeilijker te weerstaan, maar het was goed te doen). Vandaag heb ik 1.760kcal binnengekregen, 59% vet (117.5gr), 10% khd (48.8gr) en 31% eiwitten (130.6gr).

Wat heb ik gegeten

Ontbijt
roerei met gerookte makreel en een leftover koolrolletje van gisteren

Lunch
de kippensoep van gisteren

Diner
tartaar met roerbakgroenten (ui, courgette, wortel, paprika) gebakken in kokosolie

Snacks
2 olijven
een peer
hap zelfgemaakte appelcompote (zonder suiker) om te proeven
hap banaan

Het valt mij op dat op dagen dat ik minder koolhydraten eet, ik ook minder behoefte heb aan eten.
Op naar volgende week! I’ll keep you posted :-)!

10 gedachten over “The Whole30, week 1”

 1. Hoi Leo, mooi blog, blijf je volgen ! Leuk, die opdracht aan James 😉
  Je hebt gelijk, ik zie ook vaker bijna hysterische verhalen over de aanpassing. Hoofdpijn, ed. Maar als je de granen al eruit hebt gegooid, denk ik dat het makelijker is.

  Ben benieuwd naar het vervolg, veel succes 🙂

 2. Staffan Lindeberg stelt terecht dat mensen die niets mankeren niet zo veel zullen merken. Het idee is dat je op termijn de kwalen misloopt die bij ons epidemisch zijn, maar die in jager/verzamelaarpopulaties niet of nauwelijks voorkomen, ondanks een substantieel percentage mensen dat zeven of acht decennia leeft. Eigenlijk zou je ook zaken als bloeddruk, nuchtere glucose, insuline, etc moeten meten ;-).

  1. Hi Melchior, je hebt helemaal gelijk! Ik zou ook best mijn waarden willen meten, maar heb niet het idee dat mijn huisarts zich daarvoor leent. Daarnaast vond ik het iets teveel gedoe om als gewone ‘huis-tuin- en keuken burger” te gaan onderzoeken wie mij daarbij zou kunnen helpen, daarbij in gedachten nemende dat het me veel geld gaat kosten, wat ik op dit moment eigenlijk niet heb. Ik ben wel nieuwsgierig hiernaar, dus als een arts zich vrijwillig wil stellen?? 🙂 Ik verwacht echter weinig schokkends t.a.v. mijn bloeddruk, die is altijd heel netjes (laatst nog gemeten, maar heb de cijfers nu even niet paraat).

 3. Ik dacht eigenlijk hetzelfde, de haleluja-verhalen zijn van mensen die van suiker-granen-zuivel-enummers-alcohol overstappen naar paleo. Maar jij was al wat stappen verder.
  Toen ik 3 jaar geleden cold turkey overging op suikerloos er aarde ik wel het ziekzijn gevolgd door energie-uitbarsting. Toen ik 2 jaar later graan liet staan geen ziekzijn en energie-uitbarsting, maar wel gevoel van gelijkmatigheid en meer balans.

  Kijk voor paleo-pannenkoeken even naar mijn post van gisteren. Past vlgs mij in Whole30

  1. Hi Eva, het lijkt me eigenlijk best heftig om in een keer over te gaan van suiker, granen, zuivel etc. naar vrijwel geheel ongeraffineerd. Volgens mij ben je dan drie weken min of meer van de kaart zeg maar, dat zou ik me niet kunnen veroorloven icm met fulltime baan, studie en half alleenstaand moederschap (mijn man werkt onregelmatig en wij lossen elkaar regelmatig af) helaas. Wel props voor jou natuurlijk!! Ik ga snel je pannenkoeken bekijken!

 4. Via het de site van Melchior Meijer ben ik hier terechtgekomen. Je schrijft op een leuke verfrissende manier over alle hobbels die je tegenkomt op de weg naar een andere leefwijze. Het is gewoon heel lastig om in de huidige maatschappij anders te eten dan de massa doet. Op de site van Stephan Guyenet kun je lezen hoe het toch komt dat we af en toe weer voor de bijl gaan. Ook het boek Tegenwicht van Jaap Seidell is een aanrader. Emotie en ratio zijn constant met elkaar in gevecht . Ik blijf je volgen, succes!

  1. Dankjewel Marjo! Ook bedankt voor je tips, ik ga daar eens achteraan, ben dol op achtergrondinfo!! Het is inderdaad erg lastig om van de massa af te wijken wat voeding betreft, maar met een beetje planning lukt het me gelukkig aardig. Ben je zelf al lang bezig met Paleo?

   1. Ongeveer twee jaar geleden kwam ik via Foodlog de artikelen van prof. Frits Muskiet tegen. Ik kreeg toen gelijk het idee dat hij misschien weleens gelijk kon hebben. Ben heel veel gaan lezen. Vergde wel de nodige mentale omschakeling, want tijdens mijn studie Voeding aan de WageningenUniversiteit (25 jr geleden!) had ik hele andere dingen geleerd. Ik denk dat ik nu zo’n 80% van de tijd paleo eet. Koffie drink ik altijd met melk, af en toe yoghurt, ong. 2x per maand brood met kaas ( was mijn lievelingseten, maar vreemd genoeg ga ik het steeds minder lekker vinden, heb er nu na 2 boterhammen al genoeg van, terwijl ik er vroeger makkelijk 4 op at) en elke maand heb ik wel een dag die absoluut niet-paleo is. Manlief is helaas niet van het brood af te krijgen, hij heeft wel de evergreens door nootjes vervangen. Puberzonen kan ik het echt niet aandoen om ze het brood te verbieden. School, vrienden, clubjes, feestjes …… Hou ouder ze worden, hoe meer ze buitenshuis eten. Ik heb het maar losgelaten, thuis krijgen ze het goede voorbeeld, hopelijk blijft dat toch hangen.
    Ben benieuwd hoe jij het gaat doen als je dochtertje naar school gaat. De traktaties vliegen je dan om de oren, om nog maar niet te spreken over wat je kinderen krijgen als ze bij een vriendje gaan spelen.

    1. Ik kan me voorstellen dat het inderdaad nogal een omschakeling was in gedachtegoed. Ik heb in het verleden ook nog wel eens (hobbymatig) een opleiding tot gewichtsconsulent gedaan, maar ben daar toen mee gestopt omdat het eigenlijk indruiste tegen mijn gevoel maar vooral tegen wat ik inmiddels al wel gelezen had. Heel jammer dat er toch altijd nog op koolhydraatverbranding onderwezen wordt, maar ja daar is de hele maatschappij op ingericht. Ben jij nog wel werkzaam in de voeding? Wat doe je voor werk als ik vragen mag? Met mijn dochtertje loop ik nu op de crèche al tegen de nodige hobbels aan. Het is zo gewoon in onze maatschappij dat voeding iets van toegevoegde suiker bevat en dat liga’s bijvoorbeeld als gezond tussendoortje worden beschouwd, los van dat vrijwel alles tegenwoordig geraffineerd of doorbewerkt is. Ik ga in ieder geval proberen om haar zo lang mogelijk eten van thuis mee te geven en ik hoop op een wonder dat de maatschappij qua voeding in standpunt is veranderd tegen de tijd dat zij wat ouder is. Op zich zijn er wel, minder slechte, alternatieven als zij zich buitengesloten gaat voelen maar daar denk ik nu nog maar even niet teveel over na. Het zal vast een gevecht worden ben ik bang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *