bea95b99-3139-4beb-b1b4-3fd58c39c1b1

Nooit meer sporten

Alvast een goed voornemen voor 2015, doe je sportschool abonnement de deur uit!! Sporten is helemaal niet zo goed voor je, we moeten veel meer bewegen!

Huh, klinkt tegenstrijdig hè. Meer bewegen, maar niet sporten. Hoe dat zit legt Katy Bowman, van het boek Move your DNA, uit in onderstaand filmpje.

Katy Bowman - Exercise less

Klik op de foto of bekijk het filmpje hier.

Inmiddels heb ik na het lezen van Katy’s boek mijn sportschool abonnement opgezegd en beweeg ik juist meer dan toen ik nog sportte (al was dat soms niet heel moeilijk met mijn zittende leefstijl ;-)). Ik voel me er heel goed bij en meer bewegen blijkt veel makkelijker in mijn dagelijkse patroon door te voeren dan toen ik tijd vrij moest maken voor mijn -verplichtte- sportmomenten. Sinds ik het sporten heb losgelaten kom ik eenvoudig aan mijn minimale 5000 stappen per dag op mijn stappenteller, iets waar ik eerst echt veel moeite voor moest doen. Gewoon, door een paar simpele veranderingen in mijn leefstijl.

Enthousiast ook met een paar kleine aanpassingen natuurlijker te bewegen? Katy is sinds een paar dagen een bewegingsadventskalender gestart op haar Facebookpagina, 24 dagen lang zal ze dagelijks een kleine bewegingstip geven. Lees hier de aankondiging op haar blog.

 

 

5 gedachten over “Nooit meer sporten”

 1. Hey Leonie, dat is nou nog eens een stuk waar je wat aan hebt. Je hebt mensen die 1 x per week met de auto naar de sportschool gaan, daar een uurtje fietsen of lopen (de rest van de week op de stoel en in de auto zitten) en denken dat ze beter bezig zijn, dan iemand die dagelijks op de fiets naar werk/school gaat, of op de fiets boodschappen doet en zijn eigen huis schoonmaakt en niet naar de sportschool gaat. Want dat is toch wel een must: het sportschoolabonnement.
  Nou en het scheelt ook nog eens een hoop geld.
  Bedankt hiervoor:
  groetjes Marita

  1. Ik heb het boek in het Engels gelezen, ben zelfs op het luisterboek overgestapt zodat ik het al wandelend kon luisteren, ook echt een aanrader trouwens. Het is niet in het Nederlands beschikbaar zover mij bekend.

 2. Zal best wel helpen hoor.
  Wel vreemd dat juist Paleo enorm veel gebruikt wordt door CrossFitters.(Sportschool)
  De twee staan samen voor gezondheid en kracht. (veel bewegen)
  Dit staat haaks op bovenstaande verhaal en is dat is jammer.
  Ik snap het verhaal maar het doet onrecht aan de mensen die juist door CrossFit het Paleo omarmt hebben om een krachtig en gezond leven te kunnen hebben.
  Juist ook, omdat CrossFit WOD’s ook zonder enig materiaal goed thuis en buiten te doen zijn. Zonder pressie.
  Natuurlijk is het een pracht van een uitkomst om op bovenstaande manier veel te bewegen en gezond te worden/blijven en ik vindt het ook zeer interessant maar in de zoektocht naar het ideale zou ik niet direct een punt achter iets zetten.

  Paleo on…

  1. René, ik zal niet zeggen dat je moet stoppen met iets dat je leuk vindt. Crossfit is natuurlijk een geweldige manier om fit en vrolijk door het leven te gaan, maar er zijn ook genoeg mensen die sport beoefenen (ook crossfit) en daardoor blessures oplopen omdat ze de rest van hun dagelijkse leven zitten of vrijwel inactief doorbrengen. Een paar uurtjes crossfit of fanatiek sporten kunnen dan jusit averechts werken. Het nadeel aan crossfit of de sportschool voor mij is dat ik het ‘moet’ inplannen en het daardoor (te) weinig doe, dat komt ook door mijn gezinssituatie. Ik heb ervaren dat wanneer ik niet een specifiek sportmoment hoef ik te plannen, maar tegelijkertijd wel actiever bezig wil zijn en mijn lichaam sterker wil maken ik daarvoor niet naar een sportschool of crossfitbox hoef en het daardoor eigenlijk veel gemakkelijk kan volbrengen. Het mooie van Katy’s verhaal vind ik is dat ze je – in haar boek en op haar blog – duidelijk uitlegt waarom je juist in je dagelijkse leven meer bewust met bewegen bezig zou moeten zijn (ook om sportblessures te voorkomen) en dat je het met wat uurtjes sporten alleen vaak niet gaat redden om je lichaam sterker te maker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *