Leo goes Paleo chocolade panna cotta

Chocolade ‘panna cotta’

Ik ben een groot fan van panna cotta, alleen het past niet helemaal meer in mijn nieuwe eetpatroon. Met de kerstdagen in aantocht wilde ik toch een alternatief dessert uitproberen wat bij de die-hard paleo-er tijdens de kerstdis geserveerd zou kunnen worden.

Panna cotta betekend letterlijk gekookte room. Nu zijn er paleo-ers die room geen probleem vinden binnen een paleo dieet, dit eigenlijk op basis van het lactosegehalte in de room (of eigenlijk het gebrek eraan), maar vanuit een ‘oer’ oogpunt bekeken ben ik er even vanuit gegaan dat room oorspronkelijk niet vrij verkrijgbaar was. Daarom, ook voor de peeps die volledig zuivelvrij willen ben ik maar weer eens aan de slag gegaan met een paleo-ers best friend kokosmelk. Ik doop het dessert dan ook coco cotta; gekookte kokos.

Choco coco cotta

voor 6 tot 8 personen

500 ml kokosmelk (ik gebruik altijd de pakken van Aroy-D, verkrijgbaar bij de Aziatische toko)
2-3 el rauwe cacaopoeder (of naar smaak)
2 gelatineblaadjes, 5 minuten geweekt in koud water
2,5 el rauwe honing (of naar smaak)
1 afgestreken tl kaneel
2 kruidnagels, fijngemalen
1 el natuurlijk vanille extract

Verwarm de kokosmelk in een pannetje, voeg de cacao poeder toe en roer door totdat de cacaopoeder geheel is opgenomen, probeer het geheel niet te veel te verhitten, verwarm het totdat het cacaopoeder goed is opgenomen en haal het dan van het vuur af. Doe de geweekte gelatineblaadjes erbij en roer totdat ze zijn opgenomen in het geheel. Voeg de kaneel, kruidnagelpoeder en het vanille extract toe. Roer af en toe door totdat het mengsel tot kamertemperatuur is afgekoeld (of iets daarboven). Voeg nu de honing toe en roer nog even goed door totdat ze volledig is opgelost.

Giet het mengsel door een zeefje in 6 (of 8) vormpjes, kleine glaasje o.i.d. Dek af met vershoudfolie en plaats in de koelkast. Laat het ca. 6 tot 8 uur opstijven voordat je het serveert.

Serveertip: dompel het vormpje tot ca. driekwart onder in heet water, daarna keer je het om op een bordje. Als het goed is laat het puddinkje los, soms moet je nog even de randjes los snijden en het nogmaals in heet water dompelen voordat je het kunt storten.

Serveer met rood fruit en geniet ervan!

5 gedachten over “Chocolade ‘panna cotta’”

    1. Hi Marga, ik haal rauwe honing meestal bij de biologische supermarkt cq natuurvoedingswinkel. Soms neem ik een potje mee bij een lokale boer of imker. De Traay is een bio merk van rauwe (koudgeslingerde) honing dat redelijk goed verkrijgbaar is door NL heen. Woon je in de buurt van Rotterdam? Dan kan ik je aanraden eens bij Gimsel (bio supermarkt) te gaan kijken, die hebben een ruim assortiment.

    1. Ja hoor dat kan. Je hebt dan circa 3 gram gelatinepoeder nodig. Los het eerst op in een kwart van de vloeistof (even kort laten staan) voordat je het mengt met de rest.

Laat een reactie achter bij Leo goes Paleo Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *