Leo goes Paleo zure snoepjes

In order to change we must be sick & tired of being sick & tired

Note to self: In order to change we must be sick & tired of being sick & tired. Ik heb het gisteren al op twitter gezet want het is Zooo waar. Ik heb het zelf ‘the hard way’ geleerd van de week.

Ik had niet gekookt en moest voor de lunch even naar buiten om wat te halen. Terwijl ik door de ‘to go’ liep stuitte ik op een zak heerlijk zachte zure snoepjes (een van mijn favoriete snoepjes van vóór mijn paleo tijd). Ik dacht “ach waarom ook niet” en kocht het (vrij grote) zakje. Is jullie trouwens opgevallen dat snoep tegenwoordig ook in steeds grotere verpakkingen wordt aangeboden?! Amerikaanse toestanden.

Terug op werk verorberde ik mijn door foodlog afgekeurde salade, hij was heerlijk (ik denk maar even niet aan alle onnodige toevoegingen en heb de croutons er vanzelfsprekend uit gelaten). Vervolgens kreeg ik ’s middag een beetje lekkere trek, normaal zou ik een stuk fruit eten maar dat fruit van de supermarkt is na drie weken nog niet rijp dus dat laat ik tegenwoordig maar liggen als ik onverwachts voor de lunch aan het shoppen ben. De zak ging dus open, hmm lekker hoor, dat zal ik niet ontkennen. Maar ik bleef ervan eten en voordat ik het wist had ik een kwart van de zak verorberd. Ik sloot de zak en nam een kop thee. Geen problemen, dacht ik.
Twee uur later toen ik thuis kwam begonnen de problemen, ik werd helemaal naar en mijn handen begonnen te trillen. Ik werd bloedchagrijnig en kon me slecht concentreren op wat ik aan het doen was. Mijn dochter gilde om aandacht en mijn man was iets tegen me aan het vertellen en ik snauwde beiden af alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik schrok me rot en opeens begon me te dagen dat ik dit, weliswaar in mindere mate, herkende uit vroeger tijden (AP Paleo). Ik wist wat er nodig was, suiker, ik moest een snelle shot suiker hebben om me weer wat beter te voelen. Bizar, maar nadat ik een toevallig rondslingerend paaseitje opat (ik heb vrijwel geen andere snelle koolhydraten meer in huis en het fruit was natuurlijk net op) ging het weer ietsje beter. Hoe bedoel je bloedsuikerschommeling (dip). Die had lang niet gehad. Ik voelde me een junk dat ik een paaseitje nodig had om me weer even beter te voelen en was het zat.

Ik heb altijd gezegd dat ik liever ‘the real deal’ heb als het aankomt op snoepmomenten (mijn 20%). Maar daar begin ik nu keihard van terug te komen. Het is niet goed, althans niet voor mij. Ik heb duidelijk na mijn Whole30 nog niet echt gek gedaan anders had ik het al eerder moeten ervaren (al begrijp ik dat mijn grootste zwakte, roomijs, niet een enorm effect heeft op je bloedsuikerspiegel, dat heeft iets met kou te maken ofzo zou ik weer even moeten opzoeken). Anywho, ik denk dat dit mijn ‘sick & tired”momentje was. Ik ben er echt even van genezen. Ik ga me voor de sporadische lekkere trek toch maar wat meer verdiepen in paleo snoepgoed volgende keer.

Het zakje snoep heb ik aan mijn collega’s gegeven :-).

16 gedachten over “In order to change we must be sick & tired of being sick & tired”

 1. Heel herkenbaar dit! Ik wordt heel snel depri en snauwerig als ik dat soort dingen snoep.
  Doe nu al ’n poos zonder dit soort ongezonde dingen en voel me veel beter.

  Mooi blog heb je!

  M.vr.gr. Paleolady Marga

  1. Beste Marga, welkom en dank! Eigenlijk zou ik ook helemaal moeten stoppen met snoepen, maar dat is nog steeds een beetje te moeilijk blijkt. Dit was in ieder geval een goede les om er weer een beetje verder verwijderd van te raken :-).

 2. Ik denk dat roomijs minder invloed heeft omdat de suiker gecombineerd is met goede vetten (room, eieren – als je tenminste goede kwaliteit ijs eet) en dus minder hard inwerkt op je bloedsuikerspiegel. Ook zit er relatief minder suiker in roomijs als in snoep.

  1. Hi Candy, ja dat zal het ook wel zijn (al weet ik dat er onderzoek ik geweest naar voeding die in bevroren toestand een andere uitwerking had op het lichaam, maar ik zou dat echt weer eens moeten nazoeken). Ik eet of zelfgemaakt ijs (alleen de beste ingrediënten én van rauwe zuivel) of Ben & Jerry’s, tja is dat van goede kwaliteit??? Zal beter zijn dan het doorsnee supermarkt ijs maar de ingrediënten zijn zeker niet van superieure kwaliteit :-). En inderdaad de verhouding suiker in dit geval was off the hook, deze snoepjes zijn puur suiker en een beetje geleermiddel.

 3. Candy neemt me de woorden uit de mond 😉 Het vet zorgt dat de suiker langzamer in je bloed komt ! Maar het blijft suiker. Heftig verhaal.

  Voor mij echt een ‘no go way’ Ha,ha, Zou mijn bloedsuiker voor dágen ontregelen. Jij krijgt een insuline respons, waardoor in een hypo beland. Voor mij betekent dat juist een hyper, te hoog. Zou ik moeten bijspuiten. Maar omdat ik langwerkende insuline gebruik heeft dat niet het gewenste effect.

  1. Hi Mariët, ja dat is goed mogelijk. Ik weet dat het met ijs in ieder geval minder is dus dat is nu nog het enige aan suiker wat ik ga eten (op een verjaardagstaartje na op zijn tijd). Ik vind dat nog te lekker om helemaal op te geven. Het was inderdaad een redelijk heftige reactie van mijn lichaam, was er best ff van geschrokken. Ik denk dat jij er inderdaad helemaal niet aan moet beginnen inderdaad, als bij mij de reactie al zo heftig is. Wat een troep wordt er onder de noemer voeding verkocht he.

 4. Dat soort momenten drukken je even met de neus op de feiten he…

  Ik heb vanavond een paar blokjes chocolade en wat chips op…. en zit VOOOOL… ben gewoon niets meer gewend 🙂

 5. Leonie, ijs heeft bij mij hetzelfde effect als snoep, mijn suikers schieten omhoog en het duurt dagen voordat het weer goed omlaag komt. Suiker, koud, warm, of met of zonder vet maakt niets uit, het effect is hetzelde. Omdat ik nog op tabletten zit heb ik geen instant remedie voor de hand en moet mijn lichaam het zelf zien kwijt te raken.

  Je hebt een 30 dagen detox doorgemaakt, je lichaam schoon gemaakt, en wanneer je daarna weer iets toxic eet (snoepjes/suiker) wordt de reactie heviger want je lichaam had een zekere gewenning opgebouwd en die was je kwijtgeraakt tijdens de detox. Je moet het weer regelmatig eten om de gewenning opnieuwop te bouwen. Wil je dat? Het beste is altijd paleo eten bij je te hebben op kantoor of onderweg.

  Misschien vindt je dit leuk om te proberen: (Ik moet het zelf ook nogeen keer maken)

  Primal Granola Bars

  Ingredients:
  •3 cups of assorted nuts and seeds
  (ideas: pepitas, slivered almonds, whole almonds, walnuts, sunflower seeds)
  • 1 cup of dried cranberries
  • 2 cups of unsweetened shredded coconut
  • 1/4 cup coconut oil
  • 1/2 cup sunflower seed butter
  • 1/2 cup raw honey
  • 1/4 tsp of pure vanilla extract
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 tsp cinnamon

  Directions:
  1. Pull out a 9x13in Pyrex dish and throw down a layer of parchment paper. Set aside.
  2. Pour assorted nuts and seeds into a large mixing bowl and combine.
  3. Take 1 cup of assorted nuts out of bowl and add to a cutting board. Use a sharp knife to chop nuts into smaller pieces.
  4. Take remaining 2 cups of assorted nuts and add to a food processor. Pulse until they’re chopped much smaller, a variety in sizes of nut pieces will be good for look and feel of the bars.
  5. Add the nuts from the food processor and the cutting board back into the mixing bowl and stir to combine.
  6. Add the dried cranberries to the mixture and stir to combine.
  7. Add the shredded coconut to the bowl and again, stir to combine.
  8. In a small saucepan add coconut oil, sunflower seed butter, honey, vanilla, salt and cinnamon. (Maybe add a few more shakes of cinnamon while doing that too.) Cook, stirring over medium-low heat until it starts to bubble. Once bubbling, remove from heat.
  9. Pour the liquid mixture over the nut mixture in the mixing bowl and stir to combine. Make sure everything is mixed well.
  10. Pour the nuts-and-honey mixture into the previously set up dish on the parchment paper and either use a second sheet of parchment paper, slightly wet hands or a spoon to press firmly to pack the ingredients together. Make sure, then double check, that everything is nicely packed together.
  11. Let the mixture sit on the counter and settle for 2 hours.
  12. Cover and put in the freezer for 1 hour, or longer.
  13. Using parchment paper makes it super easy to now take the large sheet of granola out of the dish and transfer it onto a cutting board. Use a sharp knife to slice (not saw, otherwise they have a tendency to start to flake apart) the bars into whatever size pieces you’d like your granola bars to be. I did rectangular/squarish, palm size pieces.
  14. Enjoy

  1. Hi Jo, ik ben blij dat mijn lichaam niet zo heftig reageert op ijs als het jouwe, maar zoals jij zelf al (retorisch) vroeg; nee ik wil zeker niet dat mijn lichaam weer went aan die troep (dat is het gewoon). Ik vind het ook een apart idee te bedenken dat ik altijd dacht gezond te zijn, wat ik misschien ook wel was/ben hoor, maar wanneer je lichaam zo heftig reageert kan ik niet anders denken dan dat we misschien met zijn allen wel een tikkende tijdbom zijn met onze moderne eetgewoonten. bij de een komt het ‘duiveltje’ alleen wat eerder naar boven.

   Het paleo eten meenemen lukt me doorgaans goed, maar er zitten van die dagen tussen hè dan wil het niet zo meezitten en heb ik dus niets. Als ik bij een klant aan het werk ben neem ik bewust niets mee, maar dat is een ander verhaal. Leuk recept zeg! Dat ga ik proberen (stond toevallig ook al een tijdje op mijn verlanglijstje :-)), dus bedankt!!

 6. Als ik dit zo lees, begint me ineens te dagen dat ik dat laatst ook had. Juist toen ik goed bezig was, merkte ik dat ik letterlijk minder voedsel nodig heb om te functioneren. Als ik dan weer 1x suikers etc eet, lijk ik onverzadigbaar. Alles moet ook meteen weer op. Ongelooflijk hoe zoiets werkt. Het helemaal laten staan, vind ik toch wel erg moeilijk! Zoals idd verjaardagen, maar nu ik dit gelezen heb, geeft me dit weer een goed leermomentje: blijf eraf! Bedankt weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *